La restauració de la façana nord de la basílica de Santa Maria començarà aquest 2024

0
223
Vallès, Aymerich, Romero i Gavaldà, al davant de la façana nord de la basílica.

La restauració de la façana nord de la basílica de Santa Maria de Vilafranca començarà aquest 2024 i tindrà una durada aproximada d’entre 12 i 14 mesos. Aquest divendres 12 de gener s’ha presentat la nova fase del projecte de rehabilitació –la tercera ja–, que es podrà impulsar gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona, que aportarà el finançament.

Després d’haver culminat la restauració les dues primeres fases (la façana sud i la coberta), ara s’encara la rehabilitació de la façana nord, la que dona al Palau Baltà, i que abasta des del campanar fins a la façana principal per la part posterior de la basílica. A diferència de la façana sud, aquesta no és plana, i té diversos elements que compliquen el desenvolupament de l’obra. “Hi ha elements com la sagristia, la capella del Santíssim o la capella de Sant Josep que fan que aquests treballs siguin més complexos”, ha explicat el rector de la basílica, Xavier Aymerich.

“A més de netejar-la, se substituiran elements que no són propis de la façana gòtica i s’eliminaran alguns espais que hi ha sota les capelles o la sagristia”, ha detallat l’arquitecte responsable del projecte, Joan Gavaldà. També s’adequaran els desguassos, es posaran noves proteccions als vitralls i s’alliberaran alguns punts de l’interior.

Finançament provinent de la Diputació

Les obres d’aquesta fase tenen un cost de 963.000 euros que aporta gairebé íntegrament la Diputació de Barcelona en 2 anys. El 2024 es rebran 450.000 euros i el 2025, 495.000 euros més. “És una de les 47 actuacions que s’han projectat per l’Alt Penedès des de la Diputació gràcies a l’acord entre Impulsem i el PSC”, ha volgut destacar Sergi Vallès, president delegat de l’àrea d’Infraestructures i Territori de l’ens provincial. L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha afegit que aquest és un projecte “molt important per la ciutat, en una plaça on hi ha 3 béns culturals d’interès nacional”.

El projecte de rehabilitació de la basílica de Santa Maria va sorgir després dels despreniments de campanarets que hi va haver el 2009. El 2012 es va aprovar el Pla Director i el 2014 es va fer la declaració de BCIN. Des d’aleshores s’han anat desenvolupant els treballs per fases, començant per la façana sud (2016-2017) i continuant per la coberta (2020-2022). Després d’aquesta encara quedaran 2 fases més, la de la façana principal i la de l’interior.

Arranjament de l’àngel i el pinacle

Una altra actuació que es farà les properes setmanes serà l’arranjament de l’àngel del campanar i del pinacle que van quedar afectats per l’esclafit del 31 d’agost del 2022. Els treballs començaran “de forma immediata” i duraran un parell de mesos.

 

FER UN COMENTARI