El govern de Vilanova i la Geltrú va fer valdre la majoria absoluta per aprovar, dilluns en ple extraordinari, les ordenances fiscals per al 2022.
La regidora d’Hisenda, Conxi Martínez, apuntava d’entrada que “com a govern haguéssim volgut no haver d’apujar cap taxa, que no es produís cap increment, perquè sabem la situació excepcional en què ens trobem, som i volem ser al costat de les persones”, però la situació financera de l’Ajuntament no permet assumir “el diferencial econòmic necessari per equilibrar el pressupost”. I és que l’any vinent els vilanovins pagaran un 20% més de taxa d’escombraries (un 10% si es tracta d’activitats econòmiques) i un 10% més als rebuts de l’aigua.
L’oposició va carregar en bloc contra aquests increments. Des de Som VNG es va insistir en el fet que es tracta d’increments lineals, que no tenen en compte el poder adquisitiu dels ciutadans: “nosaltres apostem per una fiscalitat redistributiva i justa”, alhora que insistien que en els darrers sis anys la taxa d’escombraries s’ha augmentat un 50% i el servei ha empitjorat: “l’esforç de la ciutadania ha de venir acompanyat per una gestió més bona”, manifestaven.
Per la seva banda, Juan Luis Ruiz (PSC) es queixava que el govern no ha tingut en compte cap de les propostes de les que dos dels partits de l’oposició (Ciutadans no en va presentar cap) els van fer arribar i subratllava que fa tres anys que els impostos s’incrementen “però sense cap millora en els serveis públics de competència municipal”.
En resposta, la regidora d’Hisenda va apuntar que “cal actuar per revertir la situació actual de la recollida de residus, amb un servei que no està dimensionat a la realitat i que resulta precari”. En aquests moments, els ingressos a través del rebut de la brossa cobreixen el 67% del cost del servei, mentre que la resta surten del pressupost general. L’any 2019, després de quatre anys amb la taxa congelada, el govern va decidir incrementar-la, ja que amb els rebuts només es cobria el 60% del servei. Així mateix, explicava Martínez, actualment es recicla tan sols un 25% de la brossa, “la resta va a l’abocador i això resultarà cada vegada més car”.
Respecte l’IBI, l’Ajuntament va aprovar congelar-lo, a excepció dels habitatges afectats per l’aplicació gradual de la revisió cadastral del 2019. Per a l’any que ve, el consistori ha acordat incorporar una bonificació del 80% per als pisos que s’acullin al programa Reallotgem.cat, amb la intenció d’incentivar el lloguer d’habitatges buits.