La temporada del corriol camanegre no ha estat bona: menys postes, però més supervivents

0
424
Pollet de corriol camanegre. // Xavier Pedro, Gepec-EdC.

Les entitats ecologistes avisen de la necessitat de tenir platges més naturals perquè “el corriol s’està quedant sense espais on poder fer el niu”

Sembla que la campanya de protecció del corriol camanegre al Penedès no ha anat com s’esperava. Si bé la temporada passada va créixer el nombre de postes, els resultats d’aquest 2022 han tornat a posar en alerta els grups ecologistes. Segons les conclusions de l’informe que elabora anualment el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), el corriol camanegre ha fet menys postes que la temporada passada, malgrat l’índex de supervivència -encara molt baix- s’ha mantingut.

“Tot i que hem tingut dos exemplars volanders més que l’any passat, aquesta temporada no ha estat del tot bona. L’estudi d’aquest any ens ha portat a observar menys postes i menys ous, la qual cosa ens alerta de la necessitast de tenir platges més naturals i fomentar el respecte per l’habitat d’espècies que no tenen un altre lloc per criar”, apunta el coordinador del projecte de conservació del corriol camanegre, Xavier Pedro.

Les platges més naturals salven la temporada

De fet, són aquestes platges més vives les que han tornat a marcar la diferència al Baix Penedès. A Calafell, on s’hi està fent una tasca molt important al voltant de la regeneració de dunes i recuperació de vegetació autòctona, és el municipi on s’hi han produït més postes, 11, amb un total de 31 ous. D’aquests, 12 exemplars han aconseguit sobreviure.

Aquestes dades, però, són un fet excepcional. A la resta del Baix Penedès, l’índex de supervivència del corriol es redueix a 1, 2 o cap exemplars volanders, és a dir, pollets nascuts que arriben als trenta dies d’edat. “Exceptuant la platja del Port de Segur, aquest ha estat el pitjor any per al corriol camanegre des del 2014 a la comarca del Baix Penedès”, lamenta el president del Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN), Ricardo Collado. Així ho demostren les dades, amb dos pollets nascuts a Cunit i tres a Coma-ruga; cap d’ells, però, ha aconseguit alçar el vol.

Sense espais on nidificar

“Fa anys que les dades són molt dolentes, bàsicament perquè no s’està fent una bona gestió. El corriol s’està quedant sense espais on poder fer el niu”, avisa Collado. És el cas de Coma-ruga, on els tancats que es van fer l’any 2013 per afavorir-ne la nidificació han deixat de funcionar: “El corriol té la particularitat de nidificar en platges urbanes, i no als arbres i arbustos com ho fan altres ocells. Però no s’ha tingut cura dels tancats, s’han omplert de vegetació i això els ha portat a fer el niu en altres indrets on la pressió és molt més elevada”. Una pressió provocada, entre d’altres, pel turisme de masses i la presència de gossos sense lligar i gats a les platges.

Un altre indret on la temporada no ha anat massa bé és Vilanova i la Geltrú. Així ho ha avançat l’entitat ecologista GEPEC, que assenyala aquesta ha estat la pitjor temporada dels últims tres anys: “Com a la resta de municipis, s’han detectat més postes que altres anys, però el nombre d’exemplars volanders s’ha reduït gairebé a la meitat”. En els propers dies, l’Ajuntament de Vilanova publicarà les dades oficials de la campanya 2022.

Finalment, el GEPEC ha destacat la resposta, cada cop més gran, de persones interessades en el projecte: “L’augment de l’interès social és un fet esperançador per aquesta espècie i per la conservació d’aquest ecosistema”. No obstant això, no amaguen la realitat d’una espècie catalogada com a vulnerable i recorden que, amb les xifres resultants d’aquesta temporada, es corre el risc de perdre les poblacions establertes.

FER UN COMENTARI