L’Associació de Veïns i Veïnes del barri de Sant Julià se sent “marginada, menystinguda i totalment abandonada” per l’Ajuntament de Vilafranca.
L’entitat veïnal es queixa que des de fa 33 anys el govern no ha fet cap intervenció al seu local, més enllà de les merament relacionades amb el manteniment imprescindible. Afegeixen que ara que el local és a més seu electoral, aquestes mancances encara es fan més visibles. “L’edifici no està adaptat, tenim goteres, no hi ha ventilació natural i el quadre elèctric ha quedat obsolet i fora de normativa”, apunta el president de l’associació, Lluís Montané, que es queixa que l’únic que fa l’Ajuntament és pintar la façana un cop l’any abans que l’alcalde hi faci la visita.
La demanda de l’AAVV ve de lluny, el novembre de 2017 van fer arribar a l’Ajuntament un llistat amb totes les intervencions de manteniment, millora i ampliació que creien imprescindibles i, segons ells, tres anys més tard encara esperen resposta: “Ens vam reunir amb l’alcalde al maig de l’any passat, ens va dir que sí a tot, però tot va quedar en res. Per això el juliol d’aquest any vam entrar a registre novament el document amb les nostres peticions. De moment ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres”, comenta el president de l’entitat. “L’únic que volem és que l’Ajuntament faci el que durant 33 anys no ha fet i més tenint en compte que és un local que no els ha costat mai diners”, rebla Montané.
I és que des de l’Associació s’insisteix que el local es va aconseguir l’any 1981 gràcies a la lluita veïnal, ja que van ser ells que van convèncer la promotora dels edificis del voltant perquè a canvi de més alçada els blocs els cedís espai per fer la plaça de la Sardana, el local de l’Associació de Veïns i l’actual llar d’infants.
Entre les vint-i-tres demandes que l’AAVV ha presentat a l’Ajuntament hi ha la renovació de diferents portes, finestrals i claraboies, la millora de les sales interiors amb la renovació del sistema de climatització, millorar la il·luminació, arreglar la coberta i protegir-la amb una reixa perquè no s’hi pugui accedir des del carrer, etc. També es reclama que es busqui un espai proper per poder-hi guardar l’Àliga, tal com es va comprometre l’Ajuntament fa cinc anys.
600 usuaris a la setmana
L’AAVV de Sant Julià utilitza el local 58 hores setmanals i es calcula que en les activitats que organitza a la seva seu hi participen 600 persones cada setmana.