En les últimes setmanes dos baixos comercials de Vilafranca que feia anys que estaven tancats i barrats han estat convertits en habitatge. I l’objectiu de l’Ajuntament és que siguin els primers de molts, ja que s’ha fixat com a prioritat que un cop finalitzat l’estudi del Pla Local d’Habitatge pugui iniciar els tràmits per modificar el Pla General i permetre, d’aquesta manera, facilitar la conversió. “Hem fet ja els dos canvis, hem vist que funciona i pensem que és una bona iniciativa i una nova línia de treball clara per nosaltres”, indicava el tinent d’alcalde i regidor de l’Àrea Acció territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero.
Segons l’executiu local, avui per avui aconseguir convertir un baix comercial en habitatge és complicat perquè hi ha diversos paràmetres que cal complir, com per exemple que l’edifici no hagi esgotat el termini d’edificabilitat. És per això que el govern es planteja modificar el Pla General excloent però els principals eixos comercials. “Tot i que no ho tenim quantificat amb detall, estem parlant d’entre 600 i 800 locals que serien susceptibles de convertir-se en pisos”, anunciava l’alcalde, Pere Regull.
Objectiu: incidir en el preu (a la baixa)
Un dels objectius que persegueix aquesta iniciativa és augmentar l’oferta d’habitatge de lloguer i, en conseqüència, fer abaixar el preu: “pensem que la incorporació de tots aquests locals intentar tenir efecte, a la baixa, sobre el preu de mercat”, explicava Romero.
A banda d’aquesta nova línia a explorar, des de la regidoria de Serveis Urbans i d’Habitatge s’ha anunciat la rehabilitació d’un nou edifici al carrer Vidal, on antigament hi havia les urgències de l’hospital. Amb una inversió de 948.000 euros (400.000 aportats per la Diputació de Barcelona), el projecte preveu construir una dotzena d’habitatges per a gent jove. Aquests pisos es sumaran als 35 habitatges de protecció oficial que està previst que es comencin a construir a finals de l’any vinent en un solar municipal al carrer Glòria Lasso.
150.000 euros per exercir el dret a tempteig
Encara en matèria d’habitatge, la regidora titular de la cartera, Lourdes Sánchez va subratllar que l’Ajuntament ha aprovat una modificació del pressupost per destinar 150.000 euros a adquirir habitatge amb el dret a tempteig i retracte provinents d’execucions hipotecàries que la Generalitat ofereix a l’Ajuntament. “Amb la partida d’obres que no s’ha gastat aquest any, volem intentar adquirir quatre habitatges perquè passin a formar part de la cartera de més de 80 habitatges que gestiona l’Ajuntament”, comentava Sánchez.
La regidora d’Habitatge reivindicava la feina feta pel seu departament, com l’obertura de l’Oficina d’Habitatge o la bonificació del 50% de l’IBI per poder ampliar la borsa de lloguer que té l’Ajuntament i demanava als partits de l’oposició que no facin partidisme de l’elaboració del Pla Local d’Habitatge: “es vol fer un procés molt transparent i transversal. Som totalment conscients que l’habitatge és cosa de tots i no s’ha de fer política partidista amb aquests temes”, reblava.
Per la seva banda, l’alcalde insistia amb el compromís de l’equip de govern amb matèria d’habitatge: “Vilafranca capitaneja la lluita per l’habitatge. Comptem amb més de 200 pisos amb control públic de gestió entre unes iniciatives i altres”, deia.