L’Ajuntament de Vilanova ha aprovat la modificació urbanística per construir el nou parc comercial al sector Masia d’en Barreres, on hi havia la cimentera Cemex. Durant el Ple celebrat dilluns es van desestimar les al·legacions presentades per la CUP, l’associació Viu Comerç i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes; la modificació va prosperar gràcies als vots a favor de l’equip de govern (PDeCAT i ERC), PP i la regidora no adscrita Carmen Reina, l’abstenció de la regidora no adscrita Ariadna Llorens i van votar-hi en contra CUp i Som VNG. Així, queda aprovat de forma provisional l’ordenació del polígon i la construcció dels accessos a la futura zona comercial des de la C-31 i la C-15. El proper pas perquè les obres del promotor Cel Urbà tirin endavant serà que la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat hi doni el vistiplau. El govern municipal augura que el nou parc evitarà la “fuga de compradors” a altres municipis de la comarca.

La construcció dels vials d’accés a la zona de Masia d’en Barreres, segons va anunciar el govern municipal ara fa un any, és un dels requisits bàsics per obrir el parc comercial, ja que els actuals accessos a Vilanova estan tècnicament saturats i no podrien absorbir el trànsit de clients de les futures botigues. L’executiu local ha assegurat aquest dimarts que la construcció dels vials anirà a càrrec del promotor que impulsa el parc.

L’altre requisit per tirar endavant aquesta nova zona comercial el va marcar l’empresa promotora que demanava que els establiments poguessin obrir els diumenges i festius. Aquest element, però, ja va quedar resolt a l’estiu, quan la Generalitat va liberalitzar els horaris comercials dels polígons de Vilanova, a petició de l’Ajuntament.

Ara, mentre la qüestió urbanística passa a mans del Departament de Territori i Sostenibilitat per al vistiplau definitiu, Cel Urbà treballa en l’enderroc de l’antiga cimentera i en la descontaminació dels terrenys. Es tracta d’una parcel·la de 19.000 metres quadrats on l’estiu del 2017 la Generalitat va autoritzar excepcionalment els mateixos usos comercials que hi ha al centre de la ciutat. L’excepcionalitat, però, fixa que la nova àrea comercial ha d’estar en funcionament l’any 2021 a tot estirar, una data que l’Ajuntament confia assolir.

Debat al voltant del model comercial

Segons dades del govern municipal, el projecte d’aquest promotor comporta una inversió de 75 milions d’euros per convertir l’antiga Cemex en un parc comercial de grans botigues, seguint el model del Parc del Garraf de Sant Pere de Ribes o de les Salines de Cubelles. El govern calcula que es crearan 600 llocs de treball, si bé avui dia no ha transcendit cap detall de quins establiments s’obriran a la zona.

En roda de premsa aquest dimarts, l’alcaldessa Neus Lloveras ha insistit que el nou parc “quadra molt bé” amb el model de comerç de proximitat que hi ha al centre de la ciutat, i ha assegurat que “existeixen informes que constaten que ara hi ha compradors que van a altres municipis a la recerca de grans botigues”. “Tenir aquesta oferta a Vilanova evitarà la fuga de clients i reforçarà la capitalitat comercial de la ciutat”, ha afegit.

CUP i Som VNG van argumentar el seu vot en contra de la modificació del pla urbanístic al·legant que significa apostar per un model econòmic allunyat del de proximitat. El cupaire Jaume Marsé, que va lamentar que el govern hagi rebutjat les onze al·legacions que la seva formació ha presentat, va exposar que el nou parc comercial pot suposar una amenaça “pel comerç consolidat que ja hi ha al centre” i que suposarà una proposta allunyada del centre i accessible només amb vehicle. Per la seva banda, Deborah Zimmermann, de Som VNG, va destacar que “una cosa és atreure inversions i l’altre és modificar un Pla General a conveniència del millor postor, això és urbanisme a la carta”.

FER UN COMENTARI