L’Ajuntament ha instal·lat plaques fotovoltaiques d’autoconsum amb una potència de 12,4 kW a la coberta de l’edifici consistorial, amb l’objectiu promoure les energies renovables, disminuir les emissions d’efecte hivernacle i rebaixar la despesa econòmica pel consum de l’edifici. És el primer pas que dona “amb el propòsit final que fóssim autosuficients pel que fa al consum d’energia de l’Ajuntament”, ha dit la regidora de Medi Ambient, Marta Jofra. En aquest sentit, l’any que ve es preveu instal·lar-ne més. A més, Jofra ha explicat que l’Ajuntament “també estem tramitant nou contracte de subministrament d’energia elèctrica, que també ha exigit que sigui 100% renovable”.
La instal·lació està constituïda per 31 mòduls fotovoltaics de 400¿W cadascun, que en total proporcionen una potència del camp fotovoltaic de 12,4 kWp. Els panells generaran 18.660 kWh anuals, que comportaran un estalvi del 30% en relació amb l’energia consumida. L’estalvi econòmic anual previst serà d’uns 3.000 euros.
Els panells instal·lats estan connectats a una aplicació mòbil que informa en temps real sobre quanta energia s’està produint. Les plaques aprofiten la radiació solar i la transformen en electricitat, que és consumida al mateix temps. Durant el cap de setmana o festius, l’excedent generat s’injecta a la xarxa i rep una petita retribució econòmica que, segons la comercialitzadora, pot ser de 0,1 a 0,051¿€/kWh. L’objectiu, però és que hi hagi poc excedent.
En relació amb les emissions d’efecte hivernacle, les noves plaques representen un estalvi de 5,29 t, equivalent a plantar 243 arbres, segons fonts municipals. La instal·lació ha tingut un cost de 22.971 euros, que l’Institut Català d’Energia ha finançat amb un ajut de 9.300 euros.
El fet que estiguin ubicats en una coberta transitable hi permetrà visites d’escoles i instituts, fet que li donarà un component educatiu i de sensibilització mediambiental.