L’Ajuntament de Vilanova posa en punt mort la recollida de la brossa porta a porta

0
336
Sofàs abandonats davant d'un contenidor (foto: arxiu La Fura)

L’anunci que va fer el bipartit de govern (ERC-Junts) després de la sortida del govern dels dels regidors de la CUP no adscrits, que aparcarien per ara el canvi de model de recollida de la brossa a Vilanova, va tenir la seva traslació dilluns al ple de l’Ajuntament, quan es va aprovar aturar la licitació del contracte. El govern va rebre el suport entusiasta de PSC i Cs, que no han deixat de criticar-ho en els darrers tres anys, i en canvi s’hi van posicionar en contra la CUP i Som VNG, els màxims defensors d’un model que augmenti al màxim el reciclatge.

La regidora ara responsable del servei de la brossa, Blanca Albà (Junts), va parlar de deixar en stand by el nou contracte, a l’espera de trobar consens entre el personal de Valoriza, els sindicats, les associacions veïnals i també l’oposició. I no hi posa data. Albà creu que cal revisar els costos que tindrà el servei, ja que són molt superiors ara que el previst al setembre de 2021, revisar el cronograma d’implantació, i repensar-ho tot de dalt a baix. Mentrestant, aposta per agumentar les freqüències de recollida, “sobretot ens envasos, volunimosos i paper-cartró, que estem desfasats pel volum que té la ciutat, 24 hores abans de la recollida els contenidors ja estan plens”.

Ester Franco (Som VNG) està en contra d’allargar el contracte a Valoriza, en primer lloc perquè no l’ha complert, i segon perquè ha actuat “de mala fe” contra l’Ajuntament i la fa “responsable de la insalubritat de la ciutat”. Franco creu “necessari i urgent” el canvi de model “per l’emergència climàtica, per complir amb la normativa europea i per augmentar el reciclatge”, i pronostica que el debat sobre el nou model serà “etern entre partits polítics, condicionats per interessos electorals i partidistes que no responen als interessos de la ciutat”.

Erika Quintero (Cs) va dir que “per fi entren en raó” en aturar el porta a porta i va recordar que “ja vam avisar que el cost del personal no s’ajustava a la realitat”. Gerard Llobet (PSC) va celebrar l’aturada de la licitació per tres motius: perquè la licitació no contemplava la revisió de preus del contracte, perquè no és viable econòmicament i perquè s’ha fet intentant-lo imposar i sense escoltar l’opinió de la ciutadania. També es va lamentar que “s’han llençat molts diners en estudis que no serviran per a res”.

En el mateix ple de dilluns es va aturar (en aquest cas durant un mes) la licitació del contracte de conservació de les zones verdes de Vilanova, perquè el govern hi ha detectat quatre errors que vol esmenar. En aquest cas només Som VNG s’hi va oposar. Som VNG, PSC i CUP van reclamar que es contempli la reducció de l’horari laboral del personal a 35 hores, tal com s’havia acordat amb els sindicats. Cs també es pregutava com l’Ajuntament es podia haver oblidat, en el contracte, d’una de les zones de Vilanova i d’incloure-hi dos vehicles.

FER UN COMENTARI