L’Ajuntament de Vilafranca aprova la integració del consorci sanitari amb el del Garraf

0
3567

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar dimarts amb l’única abstenció de la CUP la integració dels consorcis sanitaris de l’Alt Penedès i del Garraf en un únic organisme de gestió conjunta. Un canvi en la gestió que es fa a petició de la Generalitat, amb l’objectiu que l’augment de població de referència per la suma de les dues comarques eviti que es puguin acabar traslladant serveis actuals a Barcelona, però que no ho garanteix del tot. A priori, l’usuari ha de notar pocs o cap canvi en la seva atenció, però tal com es va desprendre del debat del Ple, aquesta afirmació és més una voluntat, un desig, que una certesa. I el temps dirà.

Escola d’infermeria
La regidora de Sanitat, Anna Doblas (PDeCAT), va manifestar que darrere d’aquesta unió també hi ha les ganes de l’Ajuntament de Vilafranca que l’hospital de Vilafranca recuperi l’escola d’infermeria que havia tingut i que també aculli metges residents.

L’alcalde Pere Regull va alertar del “perill” que suposa que l’Alt Penedès se segueixi gestionant sol. I va posar l’exemple del laboratori de l’hospital, que “fa tres o quatre anys vam estar a punt de perdre’l”. “Hi pot haver la temptació de dur serveis a Barcelona i deixar aquí un centre molt bàsic”, va afegir. Ara bé, de la mateixa manera que el consorci bicomarcal pot evitar que marxin serveis a Barcelona, també pot suposar que algun de Vilafranca es traslladi a Vilanova, o a la inversa, segons va admetre l’alcalde: “pot ser, però Vilanova és a un quart, i Barcelona és més lluny”. També va expressar el desig de tenir hemodiàlisi a la vila, i ara ho veu més proper.

Conveni amb el Ricard Fortuny
En paral·lel a la creació d’aquest consorci es va aprovar signar un conveni amb el Departament de Salut de la Generalitat que ha de garantir, almenys a curt termini, que els serveis sociosanitaris de l’Alt Penedès se segueixin concertant al Centre Ricard Fortuny. “Espero que el Departament mantingui el compromís”, va dir el batlle. Josep Ramon (PP) va fer saber la seva “por” que això passi quan s’acabi la vigència del conveni. Creu que el Ricard Fortuny s’hauria d’haver integrat al Consorci nou. El batlle va respondre que no s’hi ha integrat perquè és l’únic equipament amb superàvit, i no vol que aquest superàvit es malbarati pagant l’endeutament dels altres.

Ramon Arnabat (VeC) i Mònica Hill (ERC) i Laia Santís (CUP) van reclamar una millor xarxa de transport públic entre les dues comarques (bàsicament, autobús), ja que no tothom té cotxe o pot agafar el taxi per anar, per exemple, als Camils. Arnabat també es va mostrar preocupat per no empitjorar les condicions de treball i els sous del personal no mèdic; Santís espera que el canvi suposi reduir llistes d’espera. I Hill va dir que actuar com a vegueria implica compartir serveis; espera que la unió suposi créixer en serveis i que els especialistes (cirurgians, pediatres, radiòlegs) no marxin de Vilafranca com ho estan fent ara. Francisco Romero (PSC) va dir que “compartir serveis és bo” però que “cal trobar l’equilibri amb els serveis de proximitat”.

FER UN COMENTARI