La notícia va saltar dimarts, durant un esmorzar-col·loqui de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès i ha aixecat polseguera, per bé que l’Ajuntament s’ha negat a parlar-ne en públic i no preveu fer-ho fins dimarts que ve. La seqüència és la següent: els 30.000 m2 que ocupa l’antiga cimentera Griffi es van requalificar “d’amagat”, sense informar-ne públicament, a través de la Llei d’acompanyament del pressupost del Parlament com a zona comercial, amb la idea que hi vagin un o diversos grans magatzems comercials. En paral·lel, l’Ajuntament de Vilanova ha obert el debat sobre la llibertat horària comercial, que fins ara només es permet a l’estiu, de la línia del tren fins a mar. Una cosa i l’altra podrien anar lligades.
Davant d’això, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, feia públic dimecres que Decathlon ha abandonat la idea (anunciada el 2009) de fer un parc esportiu al municipi “per la inseguretat jurídica que genera la situació a Catalunya” i perquè “a Europa fa anys que ha deixat de fer aquestes inversions”.
A Decathlon li falta espai
D’altra banda, se sap que Decathlon necessita més metres quadrats, perquè la seva nau a Sant Pere de Ribes se li ha quedat petita, i és una incògnita per ara saber si ha negociat amb l’Ajuntament de Vilanova instal·lar-se a la zona de la Griffi, on hi ha disponibles 19.000 m2 de sostre comercial (la resta, fins als 30.000, són carrers, serveis, etc.).
Temorosa de perdre Decathlon, l’alcaldessa de Sant Pere es queixa que l’Ajuntament vilanoví hagi dut d’amagat de la resta de la comarca la creació d’aquesta nova zona comercial, sense comunicar-ho ni al Consell Comarcal ni a Node Garraf. A més, creu que si s’implanta llibertat horària, pot perjudicar Sant Pere: “quan un esternuda, l’altre es constipa”, ha dit Garrido.
L’Ajuntament vilanoví va assegurar dijous a l’associació comercial Viu Comerç que no té emparaulada l’arribada de Decathlon ni de cap altra empresa a la Griffi; que és cosa del promotor. Però Garrido no s’ho creu: “Quan un demana 30.000 m2, els demana per un projecte concret i per una zona concreta”.
Per la seva part, Francesc Rica (secretari general d’UGT al Garraf, Alt Penedès i Anoia), veu que l’arribada d’una gran empresa portarà més ocupació a la comarca, mentre que Albert Rodríguez (secretari general de CCOO al Garraf i Alt Penedès) dubta que les botigues del nucli urbà puguin competir en igualtat de condicions amb la llibertat horària i, al mateix temps, creu que obrir els diumenges no farà que augmenti el consum, sinó que es desplaci: “això va en funció de la capacitat adquisitiva”. Amb tot, no s’oposa a la zona comercial nova “si crea ocupació i amb unes condicions de treball dignes”.
Oposició dels botiguers
Finalment, l’associació de botiguers de Vilanova Viu Comerç va encaixar malament dijous la notícia que l’Ajuntament volia obrir el debat sobre la llibertat horària comercial tot l’any només en la franja de la ronda Europa, des de Baix a Mar fins al capdamunt. Una proposta que segurament caldria que l’aprovés el Ple municipal, i que per bé que no afecta directament el centre de la ciutat, Viu Comerç l’entenc com un atac a la supervivència del comerç local de proximitat, ja que li suposaria una “competència deslleial”, segons denuncia el seu president, Joan Carles Margarit. Els han dit que és una oportunitat per a la ciutat a escala comercial, que a més revitalitzaria el barri del Tacó i podria ajudar a la reobertura dels multicinemes, però als botiguers “ens pot treure clientela: la gent de fora ja ni entrarà a Vilanova”.