L’alt nivell de salinització fa “inviable” la reutilització de l’aigua de la depuradora de Santa Oliva

0
372
La depuradora de Santa Oliva.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet una diagnosi sobre l’estat de l’aigua que surt de la depuradora de Santa Oliva. Segons ha informat la regidora de Medi Ambient del Vendrell, Núria Rovira, l’alt nivell de salinització que té aquesta aigua fa “inviable” que es pugui reutilitzar per a usos urbans o industrials.

Rovira ha explicat que l’ús terciari de l’EDAR de Santa Oliva “és molt poc eficient”. El problema principal rau en el fet que les canonades que recullen les aigües residuals dels diferents municipis no es troben en bon estat. Quan aquests col·lectors passen pels nuclis marítims del Vendrell, abans de pujar cap a l’EDAR, hi entra aigua marina, que es barreja amb l’altra. Això provoca que l’aigua tingui un nivell de salinització massa elevat.

Rovira ha lamentat que aquests col·lectors i bona part de la infraestructura que condueix l’aigua es troben en mal estat des de molts anys. “Poc després de posar-se en funcionament l’EDAR, es van produir diversos aiguats que van malmetre les canonades, però l’ACA no ha tornat a fer cap inversió per reparar-ho”, ha afirmat la regidora. Aquesta és la causa també del fet que l’aigua depurada passi per la llera del torrent del Lluc, quan no estava previst que ho fes.

La regidora de Medi Ambient explica que la intenció que té el Consell Comarcal i els municipis que formen part de l’EDAR és que esdevingui una Estació Regeneradora d’Aigües (ERA), fet que permetria aquesta reutilització en un moment molt complicat per culpa de la sequera. L’aigua es podria fer servir per a usos urbans, com ara el reg de parc i jardins, i per a usos industrials, ja que empreses com Idiada en tenen molta necessitat.

El primer pas ha de ser reparar els col·lectors de la zona marítima, perquè deixin de captar aigua del mar. Rovira ha afirmat que l’ACA té pressupost per fer aquestes inversions i que el que cal ara és coordinar-se amb el Consell i els ajuntaments.

Pel que fa a la xarxa d’aigua del Vendrell, l’Ajuntament ha fet una diagnosi en la qual s’ha comprovat que té un rendiment del 61%. Les primeres actuacions que es faran per reduir les pèrdues seran la construcció d’un nou dipòsit al Nou Vendrell i la substitució d’una canonada que està molt malmesa entre el pou del Tomoví i el Molí del Blanquillo.

Precisament, el grup municipal de Som Poble-ERC presentarà una moció al pròxim ple demanant al Consistori que s’adhereixi a la línia d’ajuts que ha obert l’ACA per als municipis que vulguin fer millores a les xarxa d’aigua.

FER UN COMENTARI