El Penedès viu amb preocupació la situació de Lleida. I ho fa perquè es troba a les portes d’una verema i això significa l’arribada imminent de treballadors que es desplaçaran a la comarca per treballar en la collita. La setmana passada era l’alcalde de Vilafranca qui, durant l’anunci de l’anul·lació de la Festa Major, anunciava que s’estaven fent reunions amb la Generalitat per preveure la situació i aquest dilluns han estat els responsables del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf i el director del Servei d’Atenció Primària a l’Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat Nord els que han explicat que estan treballant transversalment amb diferents institucions i entitats per elaborar un protocol extraordinari per gestionar l’arribada dels temporers de la verema per tal d’evitar la propagació de la covid-19.
“Hem après lliçons de Lleida”, ha assegurat el director del Servei d’Atenció Primària Alt Penedès -Garraf-Baix Llobregat Nord de l’Institut Català de la Salut, Miquel Perona, que ha remarcat que calen mesures més enllà de l’àmbit sanitari. En aquest sentit, el gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Josep Lluís Ibáñez, ha destacat que el pla de contingència també abraçarà qüestions “econòmiques, socials i organitzatives”. Ibáñez ha garantit que els dos hospitals d’aguts del territori estan “preparats” per afrontar un hipotètic brot de la covid-19.
Els responsables sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf han detallat que treballen amb nombrosos sectors del territori vinculats a la verema per definir un pla de contingència per gestionar l’arribada dels temporers. A banda del Consorci Sanitari, hi participen els ajuntaments, els sindicats agraris i l’Agència de Salut Pública. “El cas del Segrià ens ha demostrat que no només calen mesures sanitàries, sinó també econòmiques, socials i d’organització”, ha apuntat Ibáñez, que preveu que el pla “eviti o intenti disminuir l’impacte d’un possible brot de covid”.
Des del Servei d’Atenció Primària de l’ICS, Miquel Perona ha destacat que el protocol penedesenc està inspirat en la situació viscuda a Lleida i els municipis de l’entorn, i ha assenyalat la importància de definir un document que abraci totes les casuístiques. Així, ha posat com a exemple els riscos que comporten els temporers que donen positiu i les complicacions personals a què s’exposen. “Hi ha gent que ve aquí a treballar i a guanyar diners, però si no en guanya voldrà marxar i no podrà fer-ho”, ha recordat Perona.
Respecte les mesures que hauria d’incloure el pla de contingència de l’arribada dels temporers, els responsables sanitaris del territori han destacat que seria “molt important” disposar d’un cens que permeti saber la procedència dels treballadors i ajustar així el protocol a aplicar. Perona també ha indicat que seria necessari definir plans de riscos laborals i tenir un control dels llocs on dormiran els temporers. Segons el director del Servei d’Atenció Primària, “saber on acaben la jornada és la part més dificultosa per poder contenir la pandèmia”.