“L’annata”, un documental sobre l’última vinya urbana de Venècia, guanyadora del Most 2024

0
118
Foto: Most - Festival Internacional de Cinema del Vi.

La tretzena edició del Most Festival Internacional de Cinema del Vi ha conclòs aquest diumenge amb el lliurament de premis, en una gala presentada per la periodista Anna Vallhonesta. En aquesta ocasió, el documental L’annata, la batalla dei vignaioli di laguna ha guanyat el Gran Premi del Jurat del Most. El film que ha rebut el guardó és d’Andrea Mignòlo sobre la resistència de l’última vinya urbana de Venècia i la comunitat que s’uneix per cuidar-la davant d’adversitats burocràtiques, fenòmens meteorològics i tota mena de problemes que posen en risc la seva existència. A la gala també s’ha premiat a la categoria de Vi Català a Roser Corella per Carlos Esteva: la lluita per l’invisible, un homenatge a la vida i el llegat de Carlos Esteva, celebrat viticultor i fundador de Can Ràfols dels Caus.

A banda d’aquests guardons, també s’ha entregat el premi a Millor Treball Documental a El mago del vino, de David Moncasi, que tracta sobre el viticultor espanyol Raúl Pérez, escollit dues vegades millor enòleg del món i que s’enfronta al repte de fer vi a la província d’El Bierzo, a Lleó. El premi Millor Treball Promocional se l’ha emportat Les Riceys en Champagne, d’Edward Taylor, que és un documental sobre aquesta població situada entre la Borgonya i la Xampanya, a França. Finalment, Arqueòlegs de la vinya. A la recerca de varietats autòctones, de Núria Repiso, s’ha endut el premi Sostenibilitat.

El Brot, l’altra secció a competició del festival que recull una acurada selecció de curtmetratges d’arreu de l’estat, ha desvelat els noms dels treballs premiats pel jurat. Aunque es de noche, de Guillermo García López, un curt ambientat a La Cañada Real, l’assentament irregular més gran d’Europa, on un noi de tretze anys descobreix que el seu millor amic marxa per sempre. El curt Niuada de Valèria Cuní, ha rebut una menció especial. El Premi del Públic de la secció Brot ha estat pel curtmetratge Patata, d’Emilio González, en el que un passeig per la muntanya fa que surtin a la llum antics fantasmes d’una parella.

La 13a edició del Most no s’acaba amb aquesta entrega de premis, sinó que es reprendrà el 27 de novembre al Priorat amb més projeccions i activitats al voltant del món del vi. Fins ara, han assistit més de 4.700 persones a les activitats fetes al Penedès, una de les xifres més altes del festival.

FER UN COMENTARI