El govern municipal d’ERC-JxC-CUP portarà al ple extraordinari del 18 d’octubre una proposta d’Ordenances Fiscals que en línia general congela els impostos, però amb una excepció significativa que afectarà totes les butxaques: la brossa. En l’any que s’ha d’implantar el nou sistema de recollida de les escombraries porta a porta, l’Ajuntament tornarà a apujar la taxa, com ja ha fet en la majoria d’exercicis anteriors, amb la idea que els impostos cobreixin el 70% del cost del servei. Una pujada progressiva, doncs, que farà que al 2022 s’arribi al 67% (venint del 60% de cinc anys enrere) del cost del servei. Com a precedents hi ha els increments del rebut de la brossa del 5% el 2016, del 7,14% el 2018 i del 19% el 2020.
Un dels punts més rellevants és la incorporació a la taxa de brossa d’una tarifa per a les urbanitzacions en sòl no urbà. Aquests immobles pagaran una tarifa bàsica anual de 50 euros, que pot ser inferior si fan ús de la deixalleria. Fins ara, aquests habitatges no pagaven taxa tot i tenir servei de recollida.
En línies generals, els rebuts de la brossa costaran 23 euros l’any més que ara. Per tal d’afavorir el reciclatge, el govern manté les bonificacions per la utilització del Punt Net i la deixalleria mòbil, que poden arribar al 40% de descompte, en el cas dels domicilis, i al 50% per empreses i comerços.
El govern també planteja incrementar el rebut de l’aigua, per millorar el servei i ajustar la taxa al cost real. De cara al 2022, es projecten inversions de millora de la xarxa a través de la Companyia d’Aigües com la connexió d’abastament d’aigua fins al Prat de Vilanova, que actualment està connectat a la xarxa de Cubelles. Per una família mitjana la proposta representa un increment en el rebut de l’aigua d’un euro al mes.
Una altra novetat serà que malgrat no apujar l’IBI, alguns rebuts s’incrementaran per l’aplicació de la revisió cadastral de l’any 2019, que és gradual. Com a novetat, les persones que s’acullin al programa Reallotgem.cat tindran una bonificació del 80% de l’IBI, amb l’objectiu d’incentivar el lloguer d’habitatges buits.
Quant a les tarifes d’aparcament, les zones blaves s’apugen cinc cèntims d’euro i se’n simplifiquen les tarifes, per facilitar la comprensió dels preus, mentre que a les àrees verdes, la tarifa per a no residents serà més cara que la zona blava. Els aparcaments dissuasius de la ronda Ibèrica continuaran sent gratuïts per a residents a Vilanova.