L’any que ve s’apujaran a Vilanova la brossa, l’aigua, la zona blava i es traurà el 5% de descompte per pagar per avançat

0
1439
Blanca Albà (JxC), Olga Arnau (ERC) i Marta Jofra (CUP), caps de llista dels tres partits al govern.

El govern tripartit de l’Ajuntament de Vilanova (ERC-JxC-CUP) va aprovar dilluns les Ordenances Fiscals per l’any que ve, amb l’oposició de PSC, Cs i Som VNG. Es van aprovar amb substancials increments que es veuran reflectits en els rebuts de la ciutadania. El govern hi va treure ferro i l’oposició ho va maximitzar.

L’alcaldessa Olga Arnau (ERC) va dibuixar un panorama tributari força diferent que el de l’oposició. Va parlar de “bonificacions i exempcions per afavorir els col·lectius més necessitats” i de “congelació d’impostos”. Va anunciar que es deixaria d’oferir un descompte del 5% dels impostos si es pagaven de cop a principis d’any, com s’havia vingut fent els últims anys per cobrir la manca de liquiditat de l’Ajuntament. La mesura suposarà 360.000 euros més en concepte d’IBI i escombraries. Hi haurà més incentius per posar penells solars en edificis; s’aplicarà un recàrrec del 30% de l’IBI als propietaris amb habitatges buits de llarga durada. La taxa del cementiri s’apujarà un 0,4%, la d’ocupació de la via pública amb taules i terrasses, un 5%; i l’aigua, entre el 3,6% i el 10%.

Menció a part mereixen les escombraries. La batllessa va dir que la taxa només cobreix el 60,1% del cost del servei (el dèficit és de 3,3 milions d’euros) i en part ho va atribuir al fet que els últims quatre anys no s’havia apujat gens, mentre que el cost s’havia multiplicat. El govern s’ha fixat com a objectiu “l’autofinançament del servei”, per començar, augmentant-ne el preu fins a cobrir el 70,3% al 2020; i, en paral·lel, amb nous sistemes de recollida (a determinar) que augmentin el reciclatge i, per tant, abaixin el cost del servei. També s’apujarà un 20% el preu de la brossa per a activitats econòmiques (excepte oficines).

S’apuja 20 euros la brossa

Ester Franco (Som VNG) va posar números a l’increment del preu de la brossa: 19%. La regidora creu “injust que la ciutadania hagi de cobrir el cost” del servei “perquè no es té en compte la renda” de cada família “ni si reciclen”. Al seu parer, es vol fer pagar a la ciutadania per un “servei pèssim”, que a més està “privatitzat”. Quant a l’augment de l’IBI per a propietaris de pisos buits, creu que hauria de ser del 100%, i no del 30%.

Eika Quintero (Cs) desaprova el recàrrec del 30% de l’IBI perquè “perjudica tots els ciutadans per igual”, no només els bancs. La regidora hauria “congelat la brossa i canviat el sistema de recollida, perquè no funciona”, i no incrementar-la en vint euros. Apujar el preu de l’ocupació de voreres per terrasses de bar és contrari al lema de ser “una ciutat viva”, i Quintero es pregunta què hauran de fer els bars que no tenen espai dins el local.

La revisió cadastral

Juan Luís Ruiz (PSC) va posar llum a diverses incongruències del govern actual: només els han deixat quatre dies hàbils per estudiar-se les Ordenances abans de portar-les al ple; no s’ha fet el debat conjunt d’Ordenances i pressupost, com demanava la CUP; i fa dos anys la CUP va frenar l’intent del govern en minoria de JxC-ERC de pujar un 19,4% la brossa, i ara l’aprova. El cap de l’oposició es va sorprendre que “el govern no digui tota la veritat sobre l’IBI” ja que malgrat mantenir el tipus impositiu, la revisió cadastral de 2019 farà que el rebut s’apugi una mica cada any durant un decenni a 10.000 famílies (un terç de les llars). Va denunciar que els augments d’entre el 20% i el 49% de la taxa de la brossa és “la major pujada en vint anys” i va dibuixar un escenari possible: “a un autònom amb un bar amb terrassa se li apuja l’IBI, un 20% la brossa de casa i un 49% la del negoci, un 10% l’aigua de casa i un 4% la del negoci, i un 5% per taules i cadires”. En resum, “viure a Vilanova amb aquest govern és dur, molt dur”.

FER UN COMENTARI