La prova pilot de Calafell per recuperar les praderies de posidònia a la costa mediterrània està donant bons resultats. Des de l’Ajuntament han explicat que l’experiment que van començar fa un any, consistent a recollir esqueixos d’aquesta planta arribats a la platja pels temporals, criar-los en aquaris i replantar-los a fons marí, s’ha mostrat exitós.
Després d’uns mesos, les plantes s’han arrelat bé i estan creixent, resistint els diferents temporals que hi ha hagut. A més a més, als sectors replantats hi ha començat a brotar una altra planta marina que ajuda la posidònia a consolidar-se i formar praderies. El director del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), Dani Fernández, ha apuntat que els bons resultats aconseguits faran que s’ampliï el projecte, amb nous dipòsits per fer la criança.
El regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, Aron Marcos, afegeix que amb aquesta s’ha trobat “una metodologia eficaç per salvaguardar la posidònia, mitjançant la replantació de les praderies”. Els esqueixos es van replantar el passat novembre a 900 metres de la costa i a 14 metres de profunditat, amb unes malles de material biodegradable que protegien les plantes.
La posidònia és una planta aquàtica molt característica de la Mediterrània que fomenta la biodiversitat i resulta clau per consolidar les platges i prevenir la pèrdua de sorra. “És refugi de moltes espècies, aporta oxigen i frena la força de les onades quan hi ha temporals”, conclou Marcos.