Envellir és un fet cronològic i inexorable. Fer-ho amb qualitat de vida, amb tanta autonomia personal com es pugui i en contacte amb l’entorn és la màxima que hom persegueix quan s’assoleixen els 65 anys i les taules i estadístiques comencen a comptabilitzar els individus dins de la franja i l’etiqueta de “gent gran”.
A Catalunya avui dia un 19,52% de la població té més de 65 anys i el grau d’envelliment (la relació entre la quantitat de persones adultes majors de 64 anys i la quantitat d’infants i joves) és del 142,7. Fa deu anys aquesta xifra era del 112,8 i en fa vint del 120,5. La població s’envelleix i això també sembla inexorable.
En les pàgines següents ens apropem a la vellesa fugint d’estereotips negatius i edatismes, sent per això ben conscients que dins d’aquest 19,52% hi ha realitats diferents que fan impossible generalitzar.
1. Envellir a casa
Fer anys en un entorn familiar, a la llar on s’ha passat bona part de la vida, és l’opció predilecta de la majoria de població. De fet, un estudi elaborat per la Fundació Pasqual Maragall l’any 2020 va posar de relleu que per un 70% dels enquestats envellir a casa era la seva primera opció. Ara bé, per garantir una bona qualitat de vida és important prendre consciència que en l’etapa vital de l’envelliment sorgeixen noves necessitats i, a mesura que es perd autonomia, cal adaptar la llar i, si convé, recórrer a serveis d’assistència.
L’adaptació al canvi és la clau per anar superant les etapes vitals de manera satisfactòria, i la llar no se’n pot escapar. En petita o gran mesura és inevitable anar-la adequant a les condicions físiques de cada moment. Per fer-ho és important tenir en compte l’adaptabilitat (per exemple, substituir escales per rampes, canviar la banyera per un plat de dutxa o reorganitzar els armaris si no s’arriba als prestatges superiors), el confort (renovar el llit per un de més alt si hi ha dificultats a l’hora d’aixecar-se) i la seguretat.
Sovint, per raó d’edat, desenvolupar les tasques diàries pot resultar complicat. Sortir al supermercat a fer una compra gran, fer la neteja de casa, fer-se les cures o sortir a passejar per veure els veïns del barri o el poble són algunes de les rutines que, amb els anys, poden fer-se feixugues. Justament per això hi ha serveis d’assistència domiciliària professionals que atenen les persones a casa seva per ajudar-los a cobrir totes les necessitats que els sorgeixin.
La teleassistència és un altre recurs al servei de les persones que viuen soles. Els permet estar connectades els 365 dies de l’any, cosa que els ofereix companyia, seguretat i tranquil·litat.
2. El centre de dia Jaume Nicolàs, afavorint l’autonomia de la gent gran
Ja fa gairebé dos anys que va obrir les portes el Centre de Dia Jaume Nicolás a la Casa Berch i Galtés, propietat de Pinnae i ubicat al carrer Bisbe Morgades, 15 de Vilafranca. Aquest equipament està oferint un servei d’acolliment residencial diürn i complementari a l’atenció pròpia de l’entorn familiar a aquelles persones majors de 65 anys en situació de dependència i que necessiten organització, supervisió i assistència en les activitats de la vida diària. Aquest servei, gestionat per la Fundació Inglada Via, és una alternativa a l’internament residencial de les persones grans.
El Centre de Dia Jaume Nicolás afavoreix la recuperació i el manteniment de l’autonomia personal i social, mantenint la persona en el seu entorn personal i familiar en les millors condicions, a més de proporcionar suport a les famílies en l’atenció a les persones grans dependents. Per poder oferir aquest servei de màxima qualitat, el Centre de Dia Jaume Nicolás compta amb diversos professionals com el fisioterapeuta, l’educadora social, la psicòloga, els auxiliars d’infermeria, la infermera, la treballadora social i la direcció i coordinació del centre. A més, disposa de servei de cuina propi, d’un gran jardí modernista i d’una programació d’activitats dirigides.
Aquest equipament està obert de dilluns a divendres i pot oferir servei a un màxim de 40 persones. Hi ha diverses opcions d’inscripció i els usuaris poden fer fins a un mes de prova. A banda d’aquest equipament, la Fundació Inglada Via també gestiona i coordina dos equipaments més de màxima qualitat com són la Residència Inglada Via i els Allotjaments per a majors de 65 anys del carrer de Sant Bernat de Vilafranca, també propietat de la Fundació Pinnae.
3. Orto… quèèèèèèèè?
A mesura que envellim, el cos va canviant i els ossos i les articulacions no se n’escapen. Tenir una vida activa, fer exercici físic i dur una alimentació equilibrada són els millors aliats per evitar problemes musculoesquelètics més greus.
L’ortopèdia geriàtrica té per objectiu atendre els problemes ortopèdics específics de la població d’edat avançada. La raó de ser d’aquest àmbit sanitari és millorar la qualitat de vida de la gent gran, facilitant-li el seu dia a dia, ajudant-la a mantenir-se activa, saludable i a gaudir d’una vida autònoma en la mesura que va envellint i les necessitats que van sorgint.
El ventall de productes que brinda l’ortopèdia geriàtrica és inabastable. Des dels més comuns com els bastons fixos i els telescòpics, les crosses o els caminadors fins a altres molt més específics com els coixins antiescares, coberts especials, llits ortopèdics o les cadires de rodes. Arribats en aquest punt és important saber que tots els productes han d’estar homologats i que la millor manera de fer-se amb el que millor s’adapti a l’especificitat de cada situació és recorrent a centres especialitzats o a farmàcies que disposin d’aquest servei.
La sanitat pública subvenciona parcialment o total determinats instruments ortopèdics a través de les ajudes PAO (prescripció d’article ortoprotètic). El metge especialista és qui lliura el document PAO quan ho considera indicat i el pacient és qui busca els centres dispensadors d’aquests articles amb conveni PAO.
Per no perdre el fil
La pèrdua d’audició, la hipoacúsia, es pot donar de manera progressiva amb el pas dels anys. Es produeix quan les cèl·lules sensorials de l’orella interna es fan malbé o moren amb el temps, cosa que acaba en una disminució de la capacitat per percebre sons.
La funció dels audiòfons és corregir aquesta pèrdua d’audició. Són dispositius electrònics que s’utilitzen per amplificar els sons i millorar la capacitat auditiva de les persones. Millorant l’audició es preveuen i milloren, de retruc, altres aspectes. D’aquesta manera, permeten portar una vida més independent i milloren l’autoestima; de retruc, ajuden a prevenir l’aparició de malalties cognitives, ja que milloren la capacitat de les persones per comunicar-se i participar en activitats socials
A l’hora de seleccionar un audiòfon cal tenir en compte característiques com ara la comoditat, la mida, la tecnologia i la bateria que ofereix cada pròtesi. És per això que assessorar-se de la mà d’experts resulta essencial per saber quin és l’idoni.
4. Tenir cura de les nostres oïdes, també a l’estiu
Apujar el volum del televisor, evitar reunions on hi ha moltes persones o, fins i tot, converses de grup perquè no sentim bé el que ens diuen són els primers símptomes del que pot acabar derivant en un problema auditiu. En la majoria dels casos, però, són els familiars o les persones del voltant qui perceben en primera instància aquests problemes. Un fet més habitual del que pot semblar, segons apunten els darrers estudis sobre la pèrdua auditiva. L’11% dels espanyols pateix algun problema auditiu, dels quals un 67% són majors de cinquanta-cinc anys.
Davant d’aquesta situació, el centre d’especialistes en prevenció auditiva GAES recorda com és d’important la prevenció. “En el moment que els símptomes siguin presents, hem de posar-nos en mans de professionals i fer-nos una revisió auditiva en un centre especialitzat”, recomana el director d’Audiologia de GAES, Francesc Carreño. Hem de tenir en compte que, com més aviat es faci aquesta revisió, més bons resultats es poden obtenir.
En aquest sentit, tenir cura de la nostra audició i fer-nos una revisió a temps pot millorar considerablement la nostra capacitat auditiva i, de retruc, també la nostra qualitat de vida. I a GAES això ho tenen ben clar, oferint solucions que es poden adaptar no només a la nostra necessitat auditiva, sinó també al nostre estil de vida (quant a versatilitat, estètica, etc.). Sempre, però, amb la voluntat “de sentir i poder entendre tot allò que ens estan dient”.
Coincidint amb l’arribada de l’estiu, des de GAES recorden que en aquesta època de l’any també és fonamental protegir les nostres oïdes. “Hem de fer servir protecció solar, hidratar-nos constantment, però, què passa amb les nostres oïdes?”, es pregunta Francesc Carreño. I és que protegir-nos de la humitat residual de les oïdes després d’anar a la platja o a la piscina, o fer servir taps a mida mentre ens banyem, ens ajudarà a evitar acumulacions d’aigua i, sobretot, infeccions.
5. Centres residencials per a necessitats diferents
Amb l’envelliment, és habitual que apareguin patologies i diverses situacions que generen dependència, ja sigui de caràcter físic o cognitiu. Aquest tipus de situacions provoquen necessitats d’atenció específica i de suport a les famílies, que tenen un paper crucial en les cures. Les residències i els centres de dia per a gent gran són un recurs social i representen una opció adequada per millorar la qualitat de vida de la gent gran i del nucli familiar, especialment de les persones cuidadores.
Què són?
Un centre de dia és un recurs social intermedi que es defineix com a centre socioterapèutic i de suport a la família. S’hi presta atenció en horari diürn i està adreçat a persones en situació de dependència que necessiten organització, supervisió i assistència en les activitats de la vida diària. Constitueix una alternativa a l’internament residencial i pot ser un servei de caràcter temporal o permanent. Les residències, en canvi, faciliten un entorn substitutori de la llar, oferint allotjament, manutenció, acolliment, convivència i suport personal.
En ambdós casos, l’objectiu és afavorir la recuperació i el manteniment de l’autonomia personal i social de la persona dependent. Per aconseguir-ho, aquests centres disposen d’un equip de professionals pluridisciplinari, divers i variable en funció del tipus de centre o de les necessitats específiques dels usuaris: infermeria, teràpia ocupacional, gerocultura, treball social, psicologia, medicina, fisioteràpia…
Els serveis
Les residències i els centres de dia no són, simplement, un lloc per mantenir entretinguts o vigilats els usuaris, sinó que s’hi ofereixen tractament i assistència a les seves necessitats. Hi ha diferents nivells de serveis, des dels més bàsics –com el transport, la manutenció i l’assistència a les activitats de la vida diària–, als terapèutics –atenció psicològica, teràpia ocupacional, fisioteràpia i activitats d’oci i d’estimulació cognitiva– i complementaris –perruqueria, podologia o grups de suport a la família.
Aquests serveis representen una gran ajuda per a aquells familiars cuidadors als quals els resulta molt difícil dur a terme aquestes activitats a casa, ja sigui per problemes d’adaptació del domicili o per altres derivats de la dependència física o cognitiva de la persona gran.
Els beneficis
Els beneficis derivats de l’ús d’un centre de dia o d’una residència poden ser múltiples. Però en el cas de la persona dependent, el més important és que aquesta pot recuperar la seva autonomia, endarrerint o prevenint més graus de dependència. Així doncs, pot millorar la seva autoestima, potenciar les seves capacitats cognitives i funcionals i augmentar el seu grau de socialització.
6. Farmàcia Anna Ferrer, un equip especialitzat per oferir un servei integral
La Farmàcia Anna Ferrer de Sant Sadurní, especialitzada en atenció farmacèutica, òptica i ortopèdia, va obrir portes el 2006 amb l’objectiu d’oferir un servei de salut integral als seus clients i contribuir a millorar la seva qualitat de vida. Al llarg dels seus divuit anys de trajectòria, aquesta ha estat i continua sent la seva missió.
La farmàcia, fundada per la farmacèutica, optometrista i tècnica ortopeda Anna Ferrer, ha apostat per un equip de professionals especialitzades en diferents àrees. Es tracta de les farmacèutiques i tècniques Anabel Urruchi, nutricionista PNIE i especialista en teràpies naturals; Elena Paz, experta en nutrició i en teràpia inhalada per pacients que pateixen asma o altres malalties pulmonars; Estel Domínguez, màster en dermocosmètica i en tractaments tòpics i capil·lars; Laia Villar, especialitzada en la dosificació personalitzada dels medicaments i en ortopèdia; i Txell Puig, comunity manager que ajuda a divulgar els continguts i coneixement que l’establiment imparteix en diverses xerrades.
Tot i que la farmàcia Anna Ferrer està orientada a atendre i aportar solucions de salut a clients de totes les edats, ha centrat els seus esforços en els nous joves, aquests pacients que es jubilen, tenen una esperança de vida elevada i desconeixen tot el que hi ha al seu abast per aconseguir solucionar els diferents problemes que van sorgint en el dia a dia.
Gràcies a aquest equip especialitzat, la farmàcia té capacitat per oferir una gran varietat de serveis en la prevenció i en el tractament per millorar la qualitat de vida d’aquests nous joves. En aquest sentit, des de la mateixa farmàcia s’ofereixen serveis com la presa de la pressió arterial amb el corresponent informe mèdic per a la seva derivació, la dosificació personalitzada de la medicació per evitar que hi hagi errors, sessions formatives per aprendre a fer un ús correcte de l’inhalador (servei SATI) o revisions optomètriques per controlar la salut ocular. En l’àmbit de l’ortopèdia, la farmàcia és centre dispensador de receptes PAO (Prescripció d’Articles Ortopèdics) estàndard, adaptat i a mida i també és un centre especialitzat en la venda d’ortesis preventives per a la recuperació postoperatòria. També ofereix un servei de lloguer i venda de cadires de rodes, caminadors, grues, llits…
Com afirma la seva fundadora, Anna Ferrer, “som més que una farmàcia. Qui confia en nosaltres, sap que està en les millors mans”.
7. Envellir saludablement
A mesura que es fan grans, les persones experimenten tot un seguit de canvis corporals que poden condicionar la seva manera d’alimentar-se i requereixen, per tant, certes adaptacions per aconseguir un millor rendiment des del punt de vista nutricional. S’alenteix el metabolisme, no hi ha creixement corporal i la reparació cel·lular disminueix, de manera que es necessita menys energia que en altres etapes de la vida.
Per això és important que la seva alimentació sigui equilibrada, variada, suficient i adaptada a les característiques de cada persona. Els experts recomanen fer entre 4 o 5 àpats diaris, consumir diàriament carn, peix, ous i làctics, augmentar el consum d’aliments rics en fibra i moderar el consum de sucres i sal. És a dir, mantenir un equilibri entre tots els grups d’aliments per assegurar-se una bona aportació de nutrients.
Mantenir una dieta equilibrada pot ajudar a controlar i prevenir les patologies associades, especialment aquelles que estan relacionades amb la salut cardiovascular.
Gent gran activa
Per envellir amb salut, és fonamental alimentar-se bé, però també fer activitat física. Les persones grans que es mantenen actives físicament aconsegueixen alentir o atenuar –i fins i tot revertir– molts dels efectes de l’edat. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que les persones de més de 65 anys incorporin trenta minuts d’activitat física a la seva vida diària.
Tota activitat suma: aprofiteu els desplaçaments –a peu o amb bicicleta–, les activitats ocupacionals, les tasques domèstiques, els esports o exercicis programats i les activitats socials o familiars.
És important tonificar i enfortir els músculs i mantenir la mobilitat de les articulacions per estar en forma i més saludables, i reduir les possibilitats de caure. Cal ser constants i actius diàriament, com a mínim, mitja hora!
8. Audítus, un servei d’audiologia a mida
El centre auditiu Audítus, situat a la Bisbal del Penedès, és una empresa familiar dedicada a proporcionar solucions a les persones que pateixen algun tipus de pèrdua auditiva. L’empresa va ser fundada el 1998 per dos experimentats professionals en el camp de l’audiopròtesi, Vincenzo Locatelli i Maria Teresa Ruiz, que es van embarcar en aquest projecte en solitari després d’anys treballant per altres empreses del mateix sector. Una dilatada trajectòria de més de 25 anys i una llarga llista de clients satisfets avalen la bona feina feta.
Actualment, al capdavant de l’empresa hi ha Carlo Locatelli, qui ha creat un equip humà altament especialitzat i capacitat per a l’adaptació de pròtesis auditives. La nova generació, compromesa per prendre el relleu i el knowhow dels seus fundadors, aporta noves idees i una alenada d’aire fresc sense abandonar, però, allò que ha caracteritzat el centre al llarg de tres dècades de recorregut: un tracte personalitzat i un servei a mida abans, durant i després de l’adaptació de la pròtesi auditiva.
En l’actualitat hi ha molts tipus d’audiòfons i solucions específiques. Per això, quan un pacient recorre a Audítus, el centre aplica un sistema d’adaptació progressiva, per trobar la millor solució que s’adapti a cada cas. I és que per Audítus el més important són les persones. A més de trobar la millor audiopròtesi per a cada pacient, des del centre també es fa un seguiment personalitzat durant tota la vida útil de l’aparell.
“L’objectiu d’Audítus”, com explica Carlo Locatelli, “és aportar solucions a les deficiències auditives dels nostres pacients perquè aquests puguin comunicar-se sense dificultats i millorar, així, la seva qualitat de vida”.
9. Invents per fer-ho fàcil
Sovint la tecnologia ens fa ballar el cap, però s’ha de reconèixer que moltes altres vegades és una bona aliada per fer-nos la vida més senzilla. Aquí en teniu alguns exemples:
10. Clínica CEMO, més de 15 anys oferint un servei de medicina integral
Fundada el 2007 al centre de Vilanova i la Geltrú, Clínica CEMO és un centre que ofereix un servei mèdic integral, basat en la qualitat, la tecnologia d’avantguarda i el compromís amb la salut del pacient. La clínica, sota la direcció mèdica de Maria Dolors Mosqueira, disposa d’un equip multidisciplinari, integrat per més de cinquanta professionals, que ofereixen serveis en unes instal·lacions de 850 m2 equipades amb l’última tecnologia per a la detecció, el diagnòstic i el tractament de malalties. La clínica ofereix serveis de diferents especialitats com dermatologia, cardiologia, medicina estètica, cirurgia vascular, psiquiatria i medicina del dolor, entre altres. Com explica la doctora Mosqueira, “el nostre objectiu és convertir-nos en el centre de referència dels nostres pacients i del seu entorn familiar”.
Centre de referència en oftalmologia
Al llarg dels seus gairebé vint anys d’experiència, la clínica s’ha posicionat com un centre de referència en el diagnòstic i el tractament de tota mena de trastorns oftalmològics i de malalties associades a l’edat, com poden ser l’aparició de cataractes o glaucoma. Per tractar tots els problemes de salut ocular, el centre disposa d’unitats específiques d’optometria, cirurgia refractiva, retina, òrbita i oculoplàstia. A més, també ofereix un servei d’urgències oftalmològiques, que de dilluns a dissabte disposa sempre, almenys, d’un especialista.
El departament d’oftalmologia està format per un equip de professionals que posen a l’abast dels seus pacients els últims avenços i tecnologies tant en proves diagnòstiques com en procediments quirúrgics i terapèutics. El seu principal objectiu és prevenir l’aparició de malalties oculars mitjançant el diagnòstic precoç dels problemes de visió.
11. L’hotel balneari de Coma-ruga: aigües termals i platja en un mateix indret
A tan sols uns passos de la platja, l’Hotel Balneari Platja de Coma-ruga ofereix als seus usuaris una combinació perfecta: aigües termals al costat del mar. La seva ubicació privilegiada i les seves instal·lacions termals, considerades de les millors de l’Estat, el converteixen en un destí ideal per a famílies, parelles o grups d’amics que busquen un indret on desconnectar i submergir-se en un ambient de pau i tranquil·litat.
El seu circuit termal, que contempla una terma romana, una piscina termal activa i una piscina termal exterior, està dissenyat per revitalitzar el cos i la ment, oferint una experiència única de relaxació i benestar.
Efectes curatius
L’aigua del balneari procedeix d’una surgència de roques calcàries del miocè i brota a la superfície a una temperatura constant d’entre 18˚ i 21˚. La seva alta concentració en sals té efectes curatius i és indicada per recuperar-se de processos reumatològics, seqüeles de traumatismes, fractures de lenta consolidació, lesions musculars, problemes respiratoris i de seqüeles derivades d’accidents cerebrovasculars. A més té un efecte beneficiós sobre la pell, motiu pel qual també és ideal per a patologies cutànies com psoriasi, èczemes o dermatitis.
Destinació Imserso
L’Hotel Balneari Platja de Coma-ruga treballa en col·laboració amb Imserso per oferir programes especials que atenguin les necessitats del col·lectiu de la tercera edat. L’equip de l’hotel està dedicat a assegurar que cada estada sigui còmoda, segura i plaent per a tots els seus visitants. Per a aquells que no han pogut accedir al programa de termalisme o desitgen viure l’experiència, l’Hotel Balneari Platja de Coma-ruga ofereix una proposta exclusiva.