L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès compleix 25 anys

0
1097

Aquest dilluns, 20 d’abril, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès commemora el 25è aniversari de la seva inauguració. Per celebrar l’efemèride, recorda quin va ser el procés de creació i el treball al servei de la cultura que ha desenvolupat durant aquests anys.

El 26 d’abril de 1983 es va signar el conveni de creació de l’Arxiu Històric Comarcal del Vendrell entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament del Vendrell, per la qual cosa s’integrà a la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) de Catalunya. Gràcies a aquest conveni, l’Arxiu ha esdevingut el dipositari dels fons històrics municipals i dels fons de les administracions públiques, les institucions i els particulars que han volgut cedir-los-hi, per tal de garantir la seva conservació i l’accessibilitat de la seva consulta. El 1989, la Generalitat delega les competències de cultura a la comarca al consell comarcal i des de l’octubre de 2005 l’Arxiu s’anomena Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP).

L’emplaçament i l’edifici
Per a la seva construcció, l’Ajuntament del Vendrell va cedir un solar que havia ocupat el pavelló mossèn Ramon Companys, obra de l’arquitecte municipal Jaume Roca Canalda. L’edifici, amb una superfície de 600 m2, disposa de dues plantes.
A principi del 1995, el Departament va designar com a directora M. Carme Coll Font, de manera que, al febrer, començà el trasllat de la documentació que es trobava repartida per diverses dependències municipals del Vendrell. El 20 d’abril va tenir lloc la inauguració oficial amb la presència de Josep Maria Huguet, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Llasat, alcalde del Vendrell, i Benet Jané, president del Consell Comarcal. Des de 2001 la directora de l’arxiu és Nativitat Castejón.

Actualment, l’Arxiu custodia 149 fons documentals procedents de transferències de les administracions públiques, cessions en comodat i donacions d’entitats i particulars. Entre els documents més antics destaquen la col·lecció de pergamins de l’Ajuntament de Banyeres (1285-1601) i del fons patrimonial de la família Solà (1377-1662) i quatre capbreus corresponents a Calafell (1565), Bonastre (1562/1694) i Vendrell (1693-1694). També cal esmentar els fons dels municipis de la comarca, el fons notarial del districte del Vendrell, el de la Duana Marítima del Vendrell, els fons patrimonials de Carbonell, Marrugat de l’Arboç i Folch-Guimerà, els fons personals de Manuel Bofarull Terrades, el poeta Joan Ramon i Soler, els germans Ramon i Vidales i el músic Benvingut Socias Mercadé, els fons de l’empresa Industrias Miret, SA, la Cooperativa Agrícola del Vendrell i l’Alcoholera Rovira, el fons de Sotavent, associació submarinista del Vendrell, l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell, la Biblioteca Popular del Vendrell i els fons fotogràfics d’Antoni Bassó Ubach, Antoni Capella, Jaume Domingo Mulet, Feliu Olivé Nin, Antoni Ollé Pinell i Julià Suau Figueras.

Després de deu anys de digitalització dels fons municipals, avui l’Arxiu compta amb 45.555 imatges associades a fons documentals que, juntament amb els seus inventaris, es poden consultar al portal Arxius en línia del Departament de Cultura; semblantment, la premsa també és accessible al portal XAC Premsa històrica i hi ha disponible una col·lecció de catorze publicacions, entre les quals sobresurt La Batalla, semanario obrero de unificación marxista (1935-1976). En aquest mateix sentit, s’ha iniciat la digitalització de setmanaris comarcals com ara El Diari del Baix Penedès, La Fura, informatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, i la revista El cérvol de la Societat Nova de Banyeres del Penedès. Des de 2011 disposa de pàgina web és present a les xarxes socials des de 2017.

FER UN COMENTARI