El Vendrell viurà un mes d’octubre farcit d’actes relacionats amb la figura del músic i compositor Pau Casals. Un Mes Pau Casals que enguany serà més extens que mai perquè coincideixen dues efemèrides de rellevància, els 50 anys de la mort del Mestre i els 50 anys de la fundació de l’Associació Musical que porta el seu nom.
“Tot i que ja feia cinc o sis anys que l’associació estava activa, la constitució oficial es va fer l’abril de 1973, encara en vida de Pau Casals”, explica Joan Miró, president de l’associació. Només sis mesos després va morir el Mestre a l’exili de Puerto Rico. Per commemorar aquest doble aniversari, l’associació ha volgut traçar “un relat històric d’aquell període en el qual va néixer una important mobilització ciutadana entorn de la figura del Mestre”.
Així, entre finals de setembre i finals d’octubre, s’han programat un bon nombre d’actes relacionats amb la història de l’associació i amb Pau Casals. Aquest dissabte 23 de setembre tindrà lloc la jornada inaugural del Mes Pau Casals, que es farà a l’Auditori de Sant Salvador a les vuit de la tarda. Inclourà un poema per a la Diada de la Pau, a càrrec de Mireia Juanola, i un recital del violoncel·lista Roger Morelló, amb el nom de La Veu de Casals.
Exposició sobre la història de l’associació
La programació del Mes Pau Casals inclou conferències com la que el 27 de setembre faran Xavier Mercadé i Salvador Guasch sobre Carles Casals i l’orgue, a les 20.00 hores a l’Auditori del Tívoli. Però un dels actes més destacats serà l’exposició al voltant dels 50 anys de l’Associació Musical que s’inaugurarà el dissabte 30 de setembre a la Sala del Portal del Pardo. Inclourà material de les diferents etapes de l’entitat, i es podrà veure fins al 31 d’octubre, tot i que després visitarà altres municipis del territori.
També té la seva importància la jornada en reconeixement i record dels fundadors de l’associació que es farà el dimecres 11 d’octubre a l’Auditori del Tívoli. Aquest dia es passaran diversos audiovisuals que s’han obtingut amb imatges històriques que s’han digitalitzat. El programa d’actes inclou igualment la presentació de dos llibres, París érem nosaltres, d’Andreu Claret (18 d’octubre) i La viola tenor Parramon, de Jordi Pinto (28 d’octubre).
Concerts de rellevància
I com no podia ser d’una altra manera, el Mes Pau Casals deixarà diverses actuacions musicals de rellevància. El divendres 6 d’octubre el baríton Lluís Sintes farà un recital líric acompanyat del pianista Hèctor Valls a l’Auditori del Tívoli, a les vuit. El dissabte 21 d’octubre, l’església de Vendrell acollirà a partir de les nou el concert en commemoració de la mort de Pau Casals. El Cor-Orfeó Parroquial interpretarà el Rèquiem de Fauré, amb la soprano Natàlia Casasús, el baríton Lluís Sintes i el pianista Álvaro Carnicero.
“Serà el funeral que li oferim al Mestre des de l’associació”, ha expressat Joan Miró, recordant que Gabriel Fauré era “amic” de Casals i que pel 25è aniversari de la mort ja s’havia fet la mateixa obra al Vendrell. L’endemà, el diumenge 22, serà la Fundació Pau Casals la que commemori els 50 anys de la mort del Mestre amb un concert al Palau de la Música de Barcelona en el qual la Franz Schubert Filharmonia Orquestra i la Coral Càrmina interpretaran El Pessebre de Casals, en la versió i direcció d’Antoni Ros Marbà.
Per anar a veure aquest concert, l’Associació Musical posarà un servei de bus des del Vendrell, a un preu de 50 euros conjuntament amb l’entrada. El mateix 22 d’octubre, el cementiri del Vendrell acollirà la glossa i l’ofrena floral en honor de Casals, amb una interpretació musical dels alumnes de l’Escola de Música i un pilar d’homenatge dels Nens del Vendrell.