La depuradora de Santa Oliva ja produeix més del 50% de l’energia que consumeix

0
288
Les plaques solars que hi ha a l'EDAR de Santa Oliva.

Més del 50% de l’energia que consumeix la depuradora comarcal de Santa Oliva ja prové de l’autoconsum. L’EDAR va instal·lar el passat novembre 656 plaques solars que ocupen 2.500 metres quadrats de superfície i generen 321 Kwp. En els cinc primers mesos d’aquest 2023, aquestes plaques han generat un 26% de l’energia usada a la planta, una xifra que s’espera que augmenti amb l’arribada dels mesos d’estiu, quan les hores de sol s’incrementen.

A aquest 26% se li ha de sumar el 28% que proporciona el motor de cogeneració que converteix en energia el biogàs. Tot plegat fa que l’autoconsum ja representi el 54% de l’energia utilitzada, mentre que el restant 46% prové de la xarxa elèctrica. Fa només dos anys, el 2021, l’autoconsum suposava el 33,4% del total.

Des de l’empresa explotadora del servei, Remondis, calculen que a finals d’aquest any l’autoconsum arribarà fins al 60%, i l’objectiu és que, en un futur no massa llunyà, hi hagi un 90 o 95% d’ecoenergia. “Això implica optimitzar la producció tant del motor de cogeneració com de les plaques solars”, ha apuntat el responsable comarcal de Medi Ambient, Arnau Triadú.

De fet, ja s’està estudiant la possibilitat de portar a l’EDAR els fangs generats de la depuració de les aigües fecals d’altres depuradores de la comarca per generar més biogàs i, amb la instal·lació de nous cremadors, poder generar més energia per a l’autoconsum. Amb motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, aquest dimecres 21 de juny s’ha organitzat una visita a l’EDAR per a ciutadans, entitats i periodistes, on s’ha explicat el funcionament de la planta de cogeneració d’energia renovable.

FER UN COMENTARI