Els dies 15 i 16 de juny tindrà lloc a Vilafranca i Torreramona el Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme que, en la seva sisena edició, se centra en l’economia i en la convicció que la inversió en el paisatge és altament rendible. L’objectiu, tal com explica Miquel Vidal, director del congrés, és “fer evident que la qualitat del paisatge incideix directament en l’increment de beneficis”.

El congrés, que inaugurarà la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, arrencarà dijous a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca amb un ponent de luxe, l’expert internacional i assessor de la Americane Association of Wine Economists (AAWE) Paul Merton, que oferirà una conferència sobre la influència dels intangibles en el negoci del vi. Aquesta conferència inaugurarà el primer dels quatre blocs en què es divideix el congrés, el dedicat a l’economia, en el marc del qual també s’ha  programat una taula rodona que aprofundirà en el debat sobre la influència que el paisatge té a l’hora de posar en valor el producte final, ja sigui el cava i el vi o les activitats enoturístiques.

La jornada continuarà a la tarda amb el bloc reservat al paisatge, en què es tractaran les eines que té el sector per aconseguir un enoturisme d’excel·lència. En destaquen la conferència que oferirà el sociòleg i divulgador del vi Lluís Tolosa i una taula rodona en la qual hi participaran representants de les DO Empordà, Alella, Penedès, Conca de Barberà, Terra Alta i Priorat.

El certamen es traslladarà divendres a Torreramona, on s’abordarà el bloc destinat al territori, en què es posaran damunt la taula projectes que poden afectar la identitat vitivinícola del Penedès, com el CIM o el tren orbital; i el bloc dedicat a l’art, que enguany obre la porta a una nova manera d’entendre la tradició i la vinculació de l’home a la terra i a l’activitat vitivinícola.

Art de pedra seca

pedraseca

Precisament, com a activitat paral·lela al congrés, aquests dies s’ha estat recuperant un marge de pedra seca al Mas de la Bardera (Subirats). L’obra, que ha anat a càrrec del mestre marger de la Bisbal del Penedès, Joan Rovira, incorpora una peça artística, Geometria Líquida, de l’escultor Josep Massana, que vol ser una crida d’alerta sobre la necessària revalorització de l’art de la pedra seca com una forma d’expressió de la gestió del territori.

El congrés finalitzarà amb un tast de vins de terrer i un sopar, on es farà un homenatge a Joan Nogué, que va ser director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i un concert que maridarà jazz i poesia amb textos de Joan Margarit.

FER UN COMENTARI