L’Edmaktub investigarà si el Garraf és una zona de reproducció del rorqual comú

0
962
Eduard Degollada, president de l'Associació Edmaktub. // LA FURA

Serà una de les principals línies d’investigació del Projecte Rorqual 2022, que estudia les poblacions de balenes a la costa del Garraf

El catamarà de l’Associació Edmaktub ja ha arribat al port de Vilanova i la Geltrú per posar en marxa una nova campanya del Projecte Rorqual. Es tracta d’un projecte que, des de l’any 2013, s’encarregar d’estudiar les poblacions de balenes i el seu comportament al litoral català i, més concretament, a la costa del Garraf.

Les últimes campanyes han confirmat que el Garraf ha esdevingut una zona d’alimentació pel rorqual comú, una espècie que s’apropa cada any, durant la primavera, en busca de menjar. Enguany, però, temen que la manca de pluges pugui afectar a la presència de balenes. “La sequera fa que els rius baixin pràcticament sense aigua i sense sediments i, per tant, que no hi hagi aliment suficient a la costa. Si les balenes no troben krill, possiblement no s’aturaran i seguiran cap al nord”, explica Eduard Degollada, científic i president de l’Edmaktub.

Aquesta qüestió podria dificultar la campanya 2022, que estarà centrada, principalment, en demostrar si el Garraf és també una zona de reproducció de balenes. Els investigadors sospiten, de fet, que la presència abundant d’aliment pot afavorir el cicle reproductiu d’aquests animals. Per aquest motiu, a la darrera expedició, l’Edmaktub va agafar mostres de 38 individus i es va determinar que “les poblacions de balenes al Garraf són equilibrades”, és a dir, que la meitat dels individus eren mascles i l’altra meitat, femelles. “Això ens ha permès conéixer una mica més sobre l’estatus reproductiu dels rorquals, si estan en època de cel o si hi havia alguna femella embarassada”, afegeix Degollada.

Finalment, un altre dels reptes del Projecte Rorqual 2022 serà estudiar la procedència d’aquests animals. Fins ara sempre han sospitat que les balenes que es deixen veure al Garraf durant la primavera provenen de l’Atàntic, però també podria ser que fos, realment una població pròpiament mediterrània o bé, dues poblacions completament diferents. “Quan acaba la temporada de rorquals a Catalunya, es detecten poblacions de balenes al mar de Liguria, al nord de Còrsega, però no se sap amb exactitud d’on provenen”, diu el president de l’entitat. “Volem saber si són les mateixes balenes que estan aquí durant la pimavera o són una població diferent”, afegeix.

El perill del tràfic marítim

Però el Projecte Rorqual va més enllà d’aquesta tasca científica i aposta, des de fa uns anys, per explicar i divulgar tot allò que veuen al mar. En aquest sentit, la campanya 2022 estarà centrada en conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre el perill que suposa el tràfic marítim per aquesta espècies. “La principal causa de mort del rorqual comú és la col·lisió amb grans bucs”, afirmen. Per aquest motiu, l’Edmaktub ja ha traslladat aquesta qüestió a nivell europeu perquè “es prenguin les mesures adients”. Han proposat, de fet, canviar algunes de les rutes marítimes més problemàtiques o introduir més material tecnològic que permeti identificar on són els animals i evitar les col·lisions, entre d’altres. “Ens hem adonat que els científics ja coneixem aquest problema, però ara cal explicar-lo a la ciutadania i, sobretot, als responsables d’aquestes col·lisions”.

Part de l’equip de científics i d’investigadors ja ha arribat i s’està acabant de posar a punt l’embarcació perquè serà el pròxim 1 de març quan arrenqui de forma oficial la nova campanya.

FER UN COMENTARI