El FC les Cabanyes i el CFP Sant Pere Molanta van protagonitzar el passat divendres, 24 de novembre, el partit estrella de la presentació d’equips del conjunt cabanyenc. La novetat de l’esdeveniment va ser l’aposta que han fet els dos clubs per tirar endavant un equip femení. El resultat va ser el menys destacat de la tarda, tenint en compte que les grades del camp municipal de les Cabanyes es van omplir a vessar.
Les Cabanyes
Des de les Cabanyes es buscava un projecte femení des que la idea sorgís en converses entre la Junta, tal com explica l’entrenador Javi Conesa. Es volia veure quantes persones podien atraure, captant l’atenció de tots els perfils possibles. El projecte té un bon estat de salut, amb una plantilla d’aproximadament 20 jugadores, algunes debutants i d’altres que es retrobaven amb un esport que anys enrere havien deixat de practicar. En un futur, la idea del club és crear un equip federat.
Tot i aquestes facetes diferents entre les jugadores, “el nerviosisme pel partit hi era tant en les jugadores debutants com en les més veteranes”, destaca Conesa. “L’experiència les hi va treure els nervis de sobre, el respecte a fer quelcom nou com el futbol”, afegeix. Una jugadora debutant com la Raquel Soler admet que un dels aspectes que la van fer decantar-se pel futbol va ser el fet de provar un esport nou de competició i, així, sortir de la seva zona de confort.
Per Soler, el component que la va fer format part del projecte va ser que “com que no era un equip federat, no hi havia un component competitiu i això no comportava un component d’inseguretat davant la novetat”. Un altre aspecte que valora molt la jugadora és el fet de que dins de l’equip hi ha hagut un fort recolzament creant-se “un clima de suport i confiança”. Per Soler, la motivació de la setmana ha passat a esperar que arribin els divendres per entrenar.
Sant Pere Molanta
La idea del projecte “apareix en una conversa espontània comentant la falta d’un projecte femení al Molanta”, explica l’entrenador del Molanta, Raimon Sadurní. Des d’aquesta perspectiva, la puntual conversa va acabar convertint-se en tot un èxit de convocatòria, amb una assistència de més de 20 jugadores al primer entrenament. “Als entrenaments, l’entrenador ens explicava bé la importància i funció de cada jugadora al camp”, menciona la Judit Giralt, una de les jugadores del Molanta.
La prioritat del projecte és mantenir un estil de futbol lúdic amb exercicis que reforcin els coneixements d’unes jugadores que no havien practicat aquest esport, a la vegada que es busca potenciar la cohesió de l’equip. Sadurní explica que aquest fet també ha estat un èxit: “Les jugadores acaben fent enllaços posteriorment als entrenaments, anant a sopar o programant activitats d’oci”. Sobre la importància de l’equip, Giralt subratlla que “la idea de crear l’equip era provar un esport nou i deixar palès que no tot és futbol masculí”. “Hi ha més oferta de futbol masculí i això fa que es decideixen per altres esports”, afegeix.
Per preparar el partit contra les Cabanyes, l’equip va haver de fer un “intensiu en coneixement bàsics de futbol”. En menys d’un mes, un equip sense experiència en un camp de futbol rebia explicacions sobre aspectes tàctics, estratègics, sistema de joc, posicionament al camp… Tot i això, el propi Sadurní valora molt positivament la primera experiència “pel progrés exponencial de les jugadores” respecte dels entrenaments, fet que ha causat que “estiguin encara més motivades”. Des de la perspectiva de les jugadores, Giralt admet que a l’equip “hi havia una sensació d’orgull per com havien millorat en menys de dos mesos”.
La primera fase de l’equip s’està consolidant. La cohesió i la formació futbolísitca de les jugadores avança a bon ritme i la perspectiva del club va en la mateixa línia que a les Cabanyes: acabar federant un equip per competir. Per tant, hi ha futbol femení per dies i dies en ambdós clubs.