Les dones estrangeres “invisibles i precàries” són el perfil més atès pel CITE de CCOO a l’Alt Penedès

0
1042
Miquel Escobar i Saida Ehliluch. // LA FURA

La secretària de Socioeconomia i Aliances socials de Comissions Obreres del territori Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf, Saida Ehliluch, i el coordinador comarcal de CCOO a l’Alt Penedès, Miquel Escobar, han exposat aquest matí les dades de la Memòria 2019 en referència a les consultes rebudes al Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de la comarca.

El passat 2019 el CITE de l’Alt Penedès va acollir unes 500 consultes, la majoria de les quals (61%) van ser fetes per dones. “Això demostra que hi ha molts neguits, a banda que en molts casos les persones venien més d’una vegada a causa de la seva situació laboral canviant” explicava Ehliluch. La majoria de dubtes i consultes són sobre reagrupament familiar, arrelament social i autoritzacions per les targetes comunitàries.

Pel què fa a la nacionalitat de les persones consultants, la majoria són d’origen marroquí (un 25%); però sumant els països llatinoamericans (Colòmbia, Perú, Bolívia, Hondures…) s’arribaria a un 55%. El 64% de les persones que s’ha dirigit al CITE a fer alguna consulta es troba en edat laboral, la majoria entre els 32 i els 51 anys; i en gran part es tracta de “dones invisibilitzades que treballen en el sector del servei domèstic i viuen en la precarietat absoluta”, segons apuntava la secretària de Socioeconomia i Aliances socials de les CCOO.

Enguany ha augmentat el nombre de persones estrangeres que treballen però també ha augmentat el nombre de les qui ho fan en situació irregular (un 66% del total). Per Ehliluch, això es pot deure al context econòmic de la darrera dècada i a les exigències burocràtiques per tal d’aconseguir autorització de residència o treball: “es demana que aconsegueixin un contracte a jornada completa amb una durada de, com a mínim, un any; i la precarietat laboral actual ho posa molt difícil”.

Treball a la llar i en hostaleria

Pel que fa als sectors d’activitat, la gran majoria de persones que han consultat el CITE treballen en serveis domèstics i són dones (28%); però també hi ha un percentatge elevat de treballadors en hostaleria (14%) i agricultura (12%). “La majoria d’aquestes persones tenen un fort arrelament al territori, tenen estudis mitjans, utilitzen el català i el castellà i s’han trobat que no tenen feina ni prestació d’atur i la seva situació afecta a tota la família” assegurava Ehliluch.

A més, la secretària ha volgut denunciar les traves del sistema de renovació del NIE i la sol·licitud d’autoritzacions i permisos, ja que és un servei monopolitzat per màfies i moltes persones estan mesos demanant cita sense resultat a causa de la saturació i mala gestió.

FER UN COMENTARI