Imatge d'arxiu de les llacunes de platja Llarga, a Vilanova. / La Fura

El projecte per renaturalitzar l’espai protegit de la platja Llarga de Vilanova comença a donar els seus fruits. Encara amb les màquines excavadores sobre el terreny, aquests dies ja es pot observar com una de les llacunes ha començat a omplir-se d’aigua freàtica, assolint, així, un dels principals objectius del projecte: recuperar els hàbitats de llacunes litorals i aiguamolls costaners.

Per aconseguir-ho, han excavat delicadament i minuciosament la zona, fins a arribar al punt exacte perquè la llacuna pugui rebre aportacions d’aigua de la capa freàtica. Després, els aiguamolls hauran d’autogestionar-se, bé amb aigua de pluja o bé amb aigües subterrànies. “Es tracta d’un projecte singular a Europa perquè hem restaurat un espai que era urbanitzable”, explica la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova, Iolanda Sánchez.

Però a més de la recuperació ecològica, el projecte també dotarà aquest espai de deu hectàrees d’un ús social i educatiu, amb l’adequació dels camins i amb la construcció d’un centre de recepció i d’interpretació per als visitants. Aquest espai substituirà la caseta de l’associació de veïns del Prat de Vilanova, ara molt degradada. També es preveu la instal·lació d’un mirador per observar les aus.

Les obres finalitzaran al llarg del mes de desembre. Des de l’Ajuntament vilanoví ho celebren perquè “ha estat un projecte complex de dur a terme”, ja que han hagut de posar-se d’acord amb totes les parts implicades –Costes, Adif i l’Incasòl–. El projecte, cofinançat amb la Unió Europea, ha tingut un cost de 360.000 euros.

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI