Les obres del nou barri Can Jove de Ribes començaran a finals de 2023

0
1390

El projecte es troba ara en fase d’exposició pública i, un cop superat aquest procés, la Generalitat serà l’encarregada d’aprovar-lo definitivament

El projecte de l’espai sociosanitari i residencial Can Jove, a Sant Pere de Ribes, agafa forma i la previsió és que a finals de l’any 2023 es comenci a construir. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme de Ribes, Fran Perona, el projecte ha superat totes les valoracions ambientals i actualment es troba en fase d’exposició pública. Si no hi ha cap entrebanc, el govern local l’aprovarà inicialment i serà la Generalitat de Catalunya qui tingui l’última paraula, abans d’aprovar-lo de manera definitiva. “Can Jove és un projecte que s’ha cuidat molt i, malgrat és difícil fixar un calendari concret, creiem que la majoria dels informes seran positius i podrem iniciar els treballs a finals del 2023”, ha dit Perona.

Així serà Can Jove

Per donar a conèixer el projecte, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha posat en marxa una exposició informativa al vestíbul de la Casa de la Vila. La mostra consta de sis plafons que expliquen el desenvolupament previst en aquest sector, amb dades i imatges sobre la modificació del planejament urbanístic, aprovada al plenari municipal. L’exposició serà itinerant i després de l’estiu es traslladarà a les Roquetes.

Tal com es va anunciar fa uns mesos, el sector de Can Jove tindrà una extensió de 190.000 m2 i estarà ubicat entre el nucli de Ribes, per la banda de la riera, i l’Hospital dels Camils. El nou barri permetrà disposar de 221 habitatges tutelats que estaran vinculats a l’atenció sociosanitària. L’alcaldessa de Ribes, Abigail Garrido, ha assenyalat que aquests habitatges aniran destinats a persones amb dependència i necessitats de cures, la qual cosa generarà “ocupació de qualitat”. Així mateix, Can Jove també contempla la creació d’una zona residencial formada per 331 habitatges de protecció oficial i 114 habitatges de renda lliure. “Ribes és una zona tensa de necessitat d’habitatge, de manera que si volem que els veïns del municipi hi segueixen vivint, hem de fer una aposta clara per l’habitatge assequible”, ha afegit l’alcaldessa.

Pel que fa a les construccions, s’aposta per una arquitectura orgànica, és a dir, en la promoció de construccions amb fusta, habitatges i equipaments amb autoproducció energètica i paviments drenants.

De fet, una de les potes del projecte serà respectar l’entorn paisatgístic i mediambiental. “Volem crear un sector autosuficient, sostenible i integrat amb l’entorn natural”, indiquen. En aquest sentit, el sector de Can Jove s’adaptarà a la realitat natural que presenten els terrenys i es preservaran els marges de pedra seca, les masies de Can Feina, Can Fontanals i Can Jove, les vinyes i la bosquina.

Col·laborar amb l’Hospital els Camils

El govern també hi preveu la construcció d’un hotel amb 150  llits. “No volem que sigui un hotel turístic, per la qual cosa tindrà uns preus i tarifes molt ajustades perquè els usuaris de l’hospital, persones que venen a visitar els familiars ingressats o, fins i tot, els propis professionals mèdics, puguin allotjar-se en cas de necessitat”, apunten.

La col·laboració amb els Camils és, de fet, una altra de les línies de treball del consistori dins el projecte de Can Jove. Tot i que encara és molt embrionari, l’objectiu és posar en marxa un projecte de col·laboració i formació universitària a l’hospital.

Sobre l’oposició

L’alcaldessa de Ribes, Abigail Garrido, ha lamentat que Construïm s’oposi a la creació d’aquesta àrea sociosanitària i ha demanat que es faci una política constructiva: “La ciutadania està demanant que es faci Can Jove perquè té la necessitat d’accedir a habitatge que sigui realment accessible”.

FER UN COMENTARI