La sequera ha abocat a la DO Cava a limitar les vendes i a apujar entre un 10 i un 15% el preu de les ampolles. Javier Pagès, president del Consell Regulador, ha explicat que han hagut de “racionar” les vendes a causa de la menor producció de raïm per la manca d’aigua i ha negat que en un futur pugui haver-hi problemes d’abastiment en el sector. “No ens quedarem sense producte, hem d’escollir on el venem i com el venem”, ha indicat. A més, Pagès ha assegurat que és la primera vegada que es troben en aquesta situació i ha apuntat que també hi ha influït la inflació.
En els nou primers mesos de l’any les vendes han superat els 149 milions d’ampolles, un 12,3% menys que fa un any. El comportament, però, ha sigut diferent de l’Estat, on el descens s’ha situat en el 3,67%, mentre que en l’àmbit internacional la caiguda ha estat del 15,81%. Malgrat aquesta situació, el Consell Regulador, encara la campanya de Nadal –l’època més forta pel sector– amb “optimisme”. De totes maneres, Pagès ha assegurat que aquesta no farà revertir el descens de vendes registrat en els tres primers trimestres de l’any.
Davant aquest escenari, el president ha reclamat a les administracions públiques que “assumeixin i dediquin recursos” a projectes per minimitzar l’impacte de la manca d’aigua, encara que confia en el fet que de cara a l’any vinent, la sequera no impacti tant el sector. En aquesta línia, també ha pronosticat que les caigudes de vendes “no seran tan importants” com les que es registraran aquest 2024.
Pel que fa a les exportacions, el directiu ha indicat que l’encariment de les ampolles ha arribat a situar-se en el 20%, i que com a contrapartida, aquesta situació ha suposat un increment del valor del cava.
Les vendes retrocedeixen un 60% a Alemanya
Tal com han apuntat, la restricció de producte a l’estranger s’ha concentrat sobretot a Alemanya, que ha suposat una disminució del 60% del total de vendes. Pagès ha indicat que “l’estancament econòmic” d’aquest país és un dels motius principals.