L’escola Grau Minguell i l’institut Vall de Mediona, que ja comparteixen edifici, es fusionaran mentre que l’escola Teresina Martorell es reformularà de dalt a baix
Aquesta setmana el conseller d’Ensenyament anunciava que per al pròxim curs es crearan 25 instituts escola. I entre tots n’hi ha dos de la vegueria: l’escola Grau Minguell de Sant Quintí de Mediona i la Teresina Martorell del Vendrell.
La majoria dels centres que es desplegaran són l’ampliació d’escoles per la implantació de la secundària. Aquest és el cas de la Teresina Martorell, situada al barri del Botafoc del Vendrell. L’estigma del centre, amb un alt índex d’alumnes estrangers, el barri i la disminució de la poca natalitat ha fet que en els darrers anys l’escola hagi patit un problema de demanda. Tal com explica el regidor d’Ensenyament, Kenneth Martínez, des de fa tres anys que l’Ajuntament demanava insistentment al departament que prengués mesures per combatre aquesta tendència a la baixa: “per aquest curs, només sis alumnes van demanar aquest centre en primera opció”, explica.
La proposta del departament d’Ensenyament ha estat molt ben rebuda al Vendrell: “ja a l’estiu ens van comentar que si estàvem disposats a fer un canvi radical al centre per tombar la baixa demanda i de seguida vam acceptar”, comenta Martínez.
El que es proposa per al Teresina Vendrell és reformular de dalt a baix el centre, amb un nou equip directiu que treballi en un model pedagògic innovador des de parvulari fins a 4t d’ESO. “Pensem que els vendrellencs es poden sentir atrets per una escola amb un projecte trencador i on els seus fills puguin estudiar-hi fins als setze anys”.
Actualment la Teresina Vendrell, construïda fa uns deu anys i pensada per acollir dues línies, compta amb menys de 300 alumnes i una única línia.
De compartir espais, a compartir projecte
El cas de l’escola Grau Minguell i l’institut Vall de Mediona és diferent. Els dos centres ja comparteixen espai, tot i que no projecte educatiu. Per tant, el que es farà el curs 2019/20 serà fusionar-los en una sola escola institut, amb un mateix equip directiu i una mateixa línia pedagògica.
Per l’alcalde de Sant Quintí, Pol Pagès, aquesta pot ser una molt bona oportunitat “però cal ser prudents davant la manera com el departament resolgui la fusió de dos centres que, per separat, funcionen molt bé”. Pagès anuncia també que es preveu que al 2020 comencin les obres d’ampliació de l’escola que han de servir per crear aules temàtiques.
L’institut Vall de Mediona va començar a funcionar el curs 2015/2016 amb dues línies i amb alumnes dels municipis de Sant Quintí i de Mediona. Entre l’escola i l’institut sumen vora els 500 alumnes.
Des del departament d’Ensenyament s’insisteix que els instituts escola són un model d’èxit ja que milloren l’èxit escolar i la convivència entre alumnes de diferents edats i, al mateix temps, redueixen líndex d’absentisme.