L’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca celebrarà al llarg d’aquest curs  el seu 25è aniversari. Per commemorar-ho ha programat diverses activitats que s’allargaran fins al mes de juny i que inclouran des d’una cantata produïda pel professorat del centre, fins a concerts especials, passant per cursos monogràfics, algun ball especial i una nova imatge gràfica. “Tota la comunitat educativa de l’escola estem molt contents amb l’efemèride. Des dels seus inicis el repte del centre ha estat fer arribar al màxim nombre de persones l’aprenentatge musical de qualitat”, comentava Carles Sanz, director de l’EMM M. Dolors Calvet. La regidora d’Educació, Gemma Romeu, també assenyalava que l’accés al màxim de ciutadania possible és una prioritat pel govern i subratllava el programa + Música com a exemple: “Amb la música es treballen valors com l’esforç, el treball en equip, la concentració i la sensibilitat artística… Amb el programa + Música l’escola surt de les seves instal·lacions per apropar la música a nens i nenes de primària de diferents escoles de Vilafranca”.

Tot un curs celebrant
El tret de sortida al curs de celebració s’ha donat aquest mateix dilluns amb la presentació de la nova imatge gràfica i identitat de l’escola que ha creat l’estudi vilafranquí Ladyssenyadora i que permetrà al centre aplicar-la a tots els formats que requereixen els temps actuals. El primer acte festiu tindrà lloc als voltants de Nadal amb el tradicional concert de l’escola a l’Auditori Municipal i que enguany serà especial perquè hi actuarà la Coral de Mares, Pares i Alumnes Adults que s’ha creat expressament per a l’ocasió.

El 2024 començarà amb un curs de curta durada (tres sessions) de la mà del reconegut quartet de corda Aupa Strings i seguirà amb un dels plats forts de l’any: la representació de la cantata “El gotim daurat”. Es tracta d’una cantata de producció pròpia, impulsada des de l’àrea de música tradicional del centre, així com mestres de l’escola com Anna Roig i Àlex Cassanyes, i amb lletra de la Tresca i la Verdesca i en la qual també hi han participat la il·lustradora Anna Mongay i Pilar Sanjosé com a responsable del material pedagògic. El principal objectiu de la cantata, com indicava Jordi Mestres, és apropar els instruments de música tradicional a tots els alumnes de Vilafranca i es posarà a disposició de tots els alumnes de 2n de les escoles de primària de Vilafranca “perquè la puguin cantar més de 500 cantaires”.

Al mes de maig, l’escola sortirà al carrer instal·lant un piano de cua en un espai cèntric i durant tot el dia es faran sessions did+actiques i concerts. Com a clausura dels actes del 25è aniversari l’1 de juny es farà l’habitual Ball a Banda davant del Palau Baltà i es comptarà amb la participació de la Sidral Brass Band ambpliada amb la banda de l’escola. D’aquesta manera, 70 músics dalt de l’escenari seran els encarregats de posar punt i final a tot un any de celebracions.

L’Escola Maria Dolors Calvet va obrir portes l’any 1999 amb 280 alumnes i actualment en té gairebé 600.  Cada curs organitza una mitjana de més de 60 activitats en les que mobilitza més de 2.000 alumnes (els propis de l’escola, els que participen al + Música, els que assisteixen a cursos puntuals, etc). El centre, de titularitat municipal, treballa al voltant de quatre eixos: l’estudi de l’instrument, el llenguatge musical, el cant coral i les formacions instrumentals. Justament, d’uns anys ençà, aquestes formacions han estat presents en nombrosos esdeveniments de la vila: Carnaval, Festa Major, Fira del Gall, Festes de Sant Raimon, etc. Tal com indicava Núria Beltran, la cap d’estudis de l’escola, amb aquestes formacions es treballa també la sociabilització: “No només formem en música, som molt conscients que també formem ciutadans, per això per nosaltres és molt important que les nostres formacions participin en tot el cicle festiu de Vilafranca”, comentava.

FER UN COMENTARI