L’escola Músics del Vendrell abaixa la persiana després de 33 anys

0
1854
Josep Maria Domènech, a l'escola Músics del Vendrell.

Després de 33 anys d’activitat, l’escola Músics del Vendrell ja forma part de la història. La que va ser la primera escola de música moderna i jazz del municipi quan va obrir el curs 1990-1991 ja no començarà classes aquest setembre. La jubilació del seu director i màxim impulsor, Josep Maria Domènech, ha provocat el final també de l’escola, que des de finals dels anys 90 estava situada al carrer de la Muralla.

“Ha estat la meva vida, m’hi he dedicat moltíssim i ha portat molta feina, però també m’ho he passat molt bé”, explica Domènech a La Fura, encara des de l’interior de l’edifici. Tot i que l’escola va deixar de funcionar a finals de juny, l’espai continuarà obert durant unes setmanes com a botiga, per liquidar l’estoc d’instruments, amplificadors i material divers que hi ha.

Classes a les escoles

Els orígens del Músics es remunten a finals dels anys 80, quan Domènech –vallenc de naixement, però tarragoní des dels 11 anys– va començar a fer classes de música a les escoles de primària del Vendrell junt amb un altre professor, Quim Miracle. L’Ajuntament buscava docents i el Conservatori de Tarragona els va fer arribar la petició.

Arran d’això, Domènech es va acabar traslladant a la capital del Baix Penedès. Quan el 1990 li va arribar una proposta per fer una escola de música moderna des de Músics Reus, va pensar que el més lògic era fer-la al Vendrell, on ja havia començat a teixir una xarxa d’alumnes. “Seria com una sucursal”, apunta, i mantindria el mateix format que a Reus, amb una escola i una botiga d’instruments ocupant el mateix edifici.

Així, el curs 1990-1991 va començar la seva activitat el Músics del Vendrell al carrer de Sant Magí, de la mà de Carlota Baldrís i el mateix Josep Maria Domènech. Van rebre el suport del Taller de Músics i van optar per oferir tant formació de música moderna i jazz, com de música clàssica. L’aposta es va mostrar encertada i el creixement d’alumnes va fer necessari el salt a un nou espai, el que va desembocar el 1997 en el trasllat a l’edifici del carrer de la Muralla.

Allà, el Músics va poder créixer en espais (de 3 a 10 aules) i augmentar l’oferta de classes d’instruments. També va guanyar un espai per a fer audicions, xerrades i concerts. Per contra, el canvi de lloc va coincidir amb el nomenament de Carlota Baldrís com a directora de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, el que la va obligar a deixar el Músics, que des d’aleshores ha tingut només Domènech al capdavant.

Complicitats amb el municipi 

Durant aquestes tres dècades, l’escola ha generat diverses complicitats amb la societat cultural vendrellenca, especialment a través del Cicle de Jazz a l’Auditori. “Tinc un gran agraïment cap a la gent de la Biblioteca, del Museu Deu i de l’Auditori Pau Casals, especialment el Juli Grandia, que ens van obrir les portes perquè poguéssim fer actuacions“, remarca el músic i professor. La creació d’una Big-Band de jazz també va ser una altra de les fites.

El nombre d’alumnes a l’escola s’ha mantingut força constant els últims anys i, quan va acabar el curs passat, se situava al voltant dels 170. Alguns d’ells segurament podran continuar els seus estudis en un projecte d’escola de música moderna que s’està gestant al Vendrell. Domènech ha volgut agrair el suport de tots “els alumnes i les seves famílies, així com els professors i la resta de persones que han contribuït a la llarga trajectòria de Músics”.

L’entrada del Músics del Vendrell.

FER UN COMENTARI