El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de l’Espai d’Equitat de l’Ajuntament de Vilanova, ha atès els primers deu mesos de l’any 252 dones i ha fet 3.282 actuacions relacionades amb violències masclistes, jurídiques, d’atenció psicològica, sanitàries, formatives o sobre els serveis socials.
Majoritàriament, les violències que es detecten en les atencions realitzades són psicològica, física, sexual, econòmica, social i estructural. Les dones hi solen acudir per iniciativa pròpia, però també n’hi van derivacions des d’Acció Social, dels cossos de seguretat, Salut o entitats.
En total s’han obert 158 expedients nous entre l’1 de gener i el 31 d’octubre. L’abordatge es realitza des de diversos àmbits psicològic, jurídic i social. Del total de 3.282 atencions, 1.740 són atencions psicològiques, 238 són assessoraments jurídics, 294 són atencions socials i 1.050 són actuacions en informació i orientació comunitària, que són imprescindibles per a l’acompanyament i suport que precisen les dones per identificar i sortir de les situacions de violència masclista.
La majoria de dones ateses pel SIAD tenen entre 35 i 49 anys. Pel que fa a la perspectiva de diversitat cultural i d’origen, hi ha poca incidència de dones migrades. La majoria són família monomarental, o bé tenen parella estable amb o sense descendència a càrrec, i la majoria tenen una situació econòmica independent.
Passat els mesos més durs de la pandèmia, al llarg d’aquest 2021 el SIAD ha anat recuperant progressivament la presencialitat en les visites fins arribar al 100% d’atenció presencial, i també ofereix contactes telefònics si les dones ho demanen.
D’altra banda, dins els actes del 25N-Dia Internacional contra la violència masclista, divendres es va lliurar el Premi Carta al maltractador. 136 alumnes de sis centres de secundària i batxillerat de Vilanova hi van participar. El primer premi va ser per a Cèlia Capdet, de 3r d’ESO de l’escola El Cim; el segon per a Henar Jiménez, de 4t d’ESO de l’IES Dolors Mallafré; i va rebre una menció especial Fàtima Grouri, de 3r d’ESO de l’escola Santa Teresa de Jesús.