L’EVA programa 50 espectacles en 18 municipis de l’Alt i el Baix Penedès

0
1455
Jordina Biosca, Montse Medall i Yoshi Hioki, amb una poma cada un, símbol del festival.

Del 8 al 17 de juny se celebrarà el Festival En Veu Alta (EVA) que, en la seva 14a edició, programarà una cinquantena d’espectacles en disset municipis del Penedès.

Sant Sadurní, que exercirà de nou com a capital del festival, donarà el tret de sortida de l’EVA el cap de setmana del 8 i 10 de juny concentrant fins a 9 propostes. A partir d’aquí el certamen recorrerà per altres onze municipis de l’Alt Penedès i cinc del Baix Penedès, comarca en què enguany el festival entra de ple. Narració i tradició oral es presentaran en forma de muntatges teatrals, lectures, música o relats narrats en primera persona. Espectacles, tots ells de petit format, que tindran lloc en escenaris tan singulars com cementiris, coves, avencs, masies, patis, biblioteques i places. 

Enguany passaran pel festival noms com Lídia Pujol, que oferirà un recital de cançons sota el títol “Farem la revolució i la tornarem a fer”, Toni Gomila i Catalina Florit, que presentaran Peccatum, un espectacle de rondalles de contingut lleugerament picant; o Alberto San Juan, que portarà Retrato de un joven capitalista español, un text de radiosa actualitat política i social que recentment ha patit un intent de censura per part del PP.

El festival també repetirà seccions que gaudeixen de gran acollida com l’EVA 354, en què persones de forma voluntària llegiran tota mena de lectures, o les Entranyes de l’EVA, que programa propostes basades en experiències vitals. Aquest 2018 la protagonista serà Cristina Mas, redactora de la secció internacional del diari Ara que parlarà de les seves vivències cobrint la primavera àrab o la crisi dels refugiats.   

La literatura oral com a arma

L’EVA es va presentar ahir dimarts a Sant Sadurní amb la presència de la seva directora artística, Jordina Biosca, que va defensar la cultura i la literatura oral com a armes per fomentar l’esperit crític de la societat i plantar cara a la situació de repressió que viu el país. “El festival es posiciona obertament i no defuig dels temps que vivim”, va afegir Biosca, que va manifestar la voluntat del certamen d’emocionar però també de mobilitzar i sacsejar. Una dimensió reivindicativa que s’ha volgut traslladar en el vídeo promocional del festival, una adaptació lliure de 1984 de George Orwell.

La van acompanyar la regidora de Cultura de Sant Sadurní, Montse Medall, que va destacar l’aposta que ha fet l’Ajuntament els darrers anys per programar cultura tot l’any, i el narrador i artista Yoshi Hioki, que va avançar un petit tastet de les històries que narrarà en el marc del festival.

FER UN COMENTARI