L’Institut d’Estudis Penedesencs organitza des d’avui divendres i fins a finals de novembre les 26es Jornades d’Estudis Penedesencs, en aquest cas centrades en el parlar penedesenc. L’organisme cultural de referència de la vegueria Penedès ha dissenyat un ambiciós programa d’actes, que consta de 26 ponències, una dotzena de xerrades, més debats, presentacions, etc., que es presentaran descentralitzadament per les tres comarques del Penedès històric, i que segons Joan Solé Bordes suposen un “èxit extraordinari” pel fet d’organitzar-ho “una secció recent, de tres o quatre anys”.
Amb el títol genèric La llengua del Penedès: del vocabulari i la toponímia al folklore i la literatura, les Jornades comptaran amb algunes de les figures de primer ordre de la lingüística catalana, com la professora de Lingüística General de la UB Carme Junyent, que parlarà de Les llengües del Penedès el 29 d’octubre al Vendrell, o Joan Veny, que és un dels dialectòlegs de més prestigi dels Països Catalans i que el 25 de novembre, durant la cloenda de les jornades, tractarà a Vilanova sobre Espigoladures lingüístiques penedesenques.
Les Jornades comencen avui divendres amb una processó laica entre l’Ajuntament i el Vinseum, per traslladar-hi amb acompanyament de gralla el bust de Manuel Milà i Fontanals per tal que presideixi l’acte. Un cop al museu, el professor Manuel Jorba, de l’Institut d’Estudis Catalans, farà la conferència inaugural Milà i Fontanals penedesenc: llengua, poesia, folklore, història.
El 27 d’octubre, a Vilanova, el director de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC, Josep Moran, tractarà sobre Aspectes històrics de la toponímia major penedesenca; l’endemà a Cubelles, la catedràtica de la URV Carme Oriol parlarà sobre El Penedès en l’Obra del Cançoner Popular. I el 29 es presentaran al Vendrell 26 comunicacions i s’obriran quatre debats, de temes tan amplis com noms de bolets i animals, coves i avencs, frases fetes, el parlar del litoral, la llengua a l’Edat Mitjana, onomatopeies, etc., tot centrat en el parlar penedesenc.
Una taula rodona sobre el vocabulari casteller penedesenc (5 de novembre); un acte d’homenatge a l’arbocenc Esteve Cruanyes i presentació pública de la lletra que Solé Bordes ha donat a la sardana Bell Penedès (11 de novembre); una taula rodona sobre comunicació en català, amb Patrícia Gabancho, Rita Marzoa i Carles Solà (14 de novembre); o la xerrada de Miquel À. Pradilla (professor de la URV) sobre l’ús de la llengua al Penedès (17 de novembre), són altres dels actes destacats de les jornades.