L’institut Alt Penedès ha tornat a quedar finalista del concurs de prototips que cada any organitza Siemens. Dilluns que ve tres alumnes del segon curs del grau superior d’automatització i robòtica industrial (en representació dels 18 que hi han participat) i el seu tutor viatjaran a Madrid juntament amb els altres tres finalistes, per saber quin premi han guanyat. Perquè els finalistes, tots tenen premi.
Segons explica el cap del departament elèctric de l’institut, Damián Méndez, l’Alt Penedès “som l’únic institut de l’estat espanyol que cada any arribem a la final” des que es va recuperar al 2014. A més, n’ha guanyat diversos: al 2008, al 2015 i al 2016.
El tutor del projecte, Ángel García, explica que l’alumnat del grau superior han muntat un prototip que vol simular la maquinària d’una empresa que rep comandes on-line, empaqueta el producte i l’envia al client. Quan rep el paquet, el robot identifica el producte a través d’un codi de barris i d’un QR i a través de diferents lectors, lents i làsers calcula la mida del paquet, el pesa, el calcula el volum i també fa la caixa de cartró a mida. L’han fet alumnes d’electricitat, però en la confecció del giny hi intervé també la mecànica, el disseny, la robòtica i la programació, i han hagut de trobar solucions tècniques a tots els problemes que els han anat sorgint. La idea inicial s’ha materialitzat en tan sols tres mesos de curs, de gener a març.
Damián Méndez ha explicat que de cara al curs vinent, malgrat que el mateix cicle formatiu també s’imparteix al Vendrell i a Vilanova, a l’Alt Penedès hi ha preinscrits 32 alumnes, rècord històric, malgrat que només disposa de 30 places. Afirma que hi ha alumnes que hi van pel concurs de Siemens, que hi ha molta demanda laboral d’empreses a causa de l’FP dual i assegura també que “hi ha una mancança de tècnics a les empreses”. També reclama que es fomenti més la docència de l’anglès tècnic, que ja es dona al grau mig però no al grau superior.