Durant més de tres anys ha entrenat setmanalment 31 tastadors perquè avaluïn més de 70 atributs de vins de les onze denominacions d’origen catalanes
Després de gairebé quatre anys treballant-hi, aquesta setmana l’INCAVI ha presentat el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya, una eina única i pionera que permet avaluar diferents atributs de vins de les onze DO catalanes. Es tracta d’una iniciativa que neix per garantir la qualitat dels vins amb DO i per donar resposta a la normativa de la UE que requereix que les DO assegurin el compliment de les característiques físico-químiques i sensorials dels vins descrits en els seus reglaments. “Les propietats organolèptiques no les pot valorar cap màquina de laboratori, per això hem creat el Panel de Control, amb tastadors entrenats perquè determinin fins a 70 els atributs de diferents vins”, explica el director de l’INCAVI, Salvador Puig.
Per poder avaluar aquesta setantena d’atributs, des de l’INCAVI ha calgut fer un estudi dels reglaments de les onze DO catalanes i a partir d’aquí establir una metodologia que, en molts casos ha estat pionera: “el més complicat ha estat avaluar paràmetres poètics que apareixen en els plecs de condicions com, per exemple, franc, alegre o harmònic”, comenta Anna Gomis, directora del Panel.
Procés llarg i rigorós
L’any 2015 l’INCAVI va obrir una convocatòria per cercar degustadors. Se’n van presentar 109 i després del procés de selecció en van quedar 31 (majoritàriament enòlegs i sommeliers). Durant més de tres anys tots ells han rebut formació un dia per setmana a la seu de l’INCAVI. Un cop finalitzada i validats els mètodes emprats, el Panel del Tast ha començat a avaluar els vins que van rebent de les auditories que es van fent en diferents cellers de la DO. “L’avaluació primer es fa en copa negra i serveix per avaluar els atributs quantitatius i qualitatius, posteriorment es fa una avaluació visual”, explica Gomis. Per poder avaluar un vi calen, com a mínim, 8 tastadors.
L’avaluació dels tastadors es registra en un butlletí que es fa arribar a la DO pertinent. “Nosaltres no ens encarreguem de dir si un vi és bo o no, únicament avaluem els atributs que hi trobem”, comenta Xènia Bonet, membre del Panell de Tast. I és que, aquest butlletí és enviat a cada DO i és aquest organisme qui decideix si les propietats d’aquell vi s’ajusten o no a les que marca la seva normativa. En aquest sentit, Salvador Puig es mostra convençut que els paràmetres que doni reiteradament el Panel de Tast probablement faran modificar alguna normativa: “Estem segurs que el diàleg entre Panel i DO anirà comportant una adequació dels plecs de condicions”.