Llibre sobre la història del menjar i el vestir, del calafellenc Joan Santacana

0
1080

Dijous a les 7 de la tarda tindrà lloc al Vinseum de Vilafranca l’acte de presentació del llibre Història del gust. Menjar i vestir al llarg del temps (editat per Rafael Dalmau) de l’arqueòleg calafellenc i professor de la Universitat de Barcelona, Joan Santacana, i la professora de la Universitat de Lleida Nayra Llonch. Es tracta d’un estudi històric del menjar i el vestir, que comença a la prehistòria i arriba fins a l’actual americanització. S’hi desgrana quins aliments hi havia en cada època, d’on procedien, com es cuinaven, on i com es menjaven, com vestia la gent, on es confeccionaven els vestits, d’on es treien les matèries primeres, per què les dones s’han preocupat més per la moda que els homes, com és que la forma de vestir dels homes ha canviat tan poc en dos segles, etc. Segons els autors, l’interès de la seva recerca és observar com la gastronomia i les maneres de vestir han marcat i encara expliquen la societat contemporània, i que quan els canvis en la manera de vestir i en el menjar –aparentment banals i desconnectats– encaixen entre ells, proporcionen explicacions més convincents del passat. Els principals protagonistes són els gustos de les classes privilegiades, una minoria que disposava de prou poder adquisitiu com per permetre’s gaudir de plats elaborats i adquirir vestits amb filigranes. Amb tot, també hi apareixen els gustos de les classes populars, més modestos: els plats més habituals de la majoria de la població eren l’escudella i carn d’olla, els arrossos i als llocs de costa, el suquet de peix amb patata. I molts morien amb el mateix vestit amb què es casaven.

El llibre també parla del consum de begudes, entre elles el vi. La primera menció que es fa del vi és per dir que el poble iber consumia habitualment cervesa enlloc de vi. Però amb els romans la predilecció canvia i el vi es converteix en un símbol de civilitat i, per tant, s’havia de beure barrejat amb aigua. Una de les virtuts del llibre, pels amants i aficionats al vi i al cava, és que ofereix un context molt més ampli de l’ habitual en relació als vins i els seus maridatges.

FER UN COMENTARI