Llorenç del Penedès celebrarà una festa major diferent

0
1177
Falcons de Llorenç del Penedès.

Llorenç del Penedès celebrarà del 8 al 12 d’agost la seva festa major, que com l’any passat estarà molt condicionada per les restriccions sanitàries, per tal d’evitar contagis. L’Ajuntament s’ha vist obligat, a partir de les restriccions decretades aquest mes de juliol a reorientar tota la programació per complir amb la normativa: els actes nocturns s’han suspès ja que no es pot fer cap acte a partir de 2/4 d’1 de la matinada. Això vol dir que no es celebraran els tradicionals castells nocturns dels aficionats locals, tampoc la sindriada que es fa a continuació, ni cap concert.

La cercavila de la vigília estarà limitada a tres punts d’actuació (Ajuntament, jardins d’Oriol Martorell i al capdamunt de la rambla Marinada), on els grups folklòrics actuaran, i el públic estarà assegut i no podrà fer el seguiment.

Bany nocturn a la piscina amb música

Malgrat totes les limitacions, s’han reinventat nous actes per poder gaudir de la festa. Així, hi haurà un dia d’entrada a la piscina gratuïta per als llorencencs i les llorencenques, que podran gaudir amb la música del DJ Aubor mentre es banyen. El mateix dia 11 s’obrirà la piscina per a banys nocturns de les 9 fins a les 12, mentre es fan jocs interactius i acompanyament musical.

Una de les notes destacades d’aquesta festa major serà la presentació del llibre Entre vinyes (Edicions i Propostes Culturals Andana), de la pintora M. Teresa Baltasar, a càrrec de l’editor Ramon Nadal i de la poeta Nati Soler (que aporta alguns textos al llibre). Es tracta d’un llibre que recull, de manera cronològica, 96 obres pictòriques realitzades per l’autora entre els anys 2010 i 2020, totes sobre paisatges de vinya. També s’inaugurarà l’exposició “Entre vinyes”, amb obra de la mateixa Teresa Baltasar. L’exposició es complementa amb la presentació d’un vídeo amb muntatge i fotografia de Pitu Rovirosa i música de Jordi Camell.

El torneig Ramon Sicart de futbol, sardanes, cinema a la fresca, un torneig d’escacs, els versots dels Diables, les matinades, jocs gegants i teatre són alguns dels altres actes que, amb restriccions, sí es podran fer.

125 anys del Ball de Bastons

El Ball de Bastons de Llorenç està d’enhorabona, compleix 125 anys. Per celebrar-ho, malgrat no poder actuar amb l’esplendor que requereix l’efemèride, el ball gaudirà d’un protagonisme especial per festa major ja que farà l’ofrena al patró de la vila amb una dansa durant l’ofici.

El Ball de Bastoners neix l’any 1896, tan sols set anys després de la fundació del Centre, sota el paraigua del qual sempre ha estat. Tot i que no ha actuat amb continuïtat, la tradició és llarga i és, juntament amb els Falcons, un dels grups folklòrics més emblemàtics del poble.

Consta d’un grup infantil (per a nens i nenes de 9 a 14 anys), amb 25 membres, i un altre d’adults, mixt, amb 25 membres més. Fins al 1981 va ser estrictament masculí; després, durant uns quants anys hi va haver també un grup femení.

Els balladors i balladores van abillats amb pantalons, camisa, mitjons i espardenyes de vetes blanques, faldilla amb sanefes vermelles i grogues i un tall vertical per facilitar els sotacames,  camalls vermells amb picarols,  banda vermella amb l’escut del grup i faixa vermella. A més, un dels bastoners balla amb la bandera, una tela triangular que porta el nom del grup escrit en groc sobre fons vermell a l’anvers i la senyera al revers. De la vestimenta que s’emprava durant els orígens del Ball se n’ha perdut el capell que duien al cap, la banda portava la senyera dibuixada, la faldilla era una mica més llarga i els camalls eren més llargs i anaven més carregats de picarols.

Els balls són ballats en grups de vuit (amb alguna excepció) i acompanyament de gralla. Entre els tradicionals hi ha La processó, La terra, El pastoret, La marxa, el Xotis i La creu, i són nous i propis El Ball de Sant Llorenç, El Nou, El 10 d’agost i Inaina.

FER UN COMENTARI