Tretze entitats i col·lectius de Vilafranca han impulsat el “Manifest per una Vilafranca Viva” en el qual es queixen dels “impediments i obstacles per part de l’administració” a l’hora de programar actes i projectes alternatius a l’oferta cultural i comercial existent a la vila. Aquests entrebancs els suposen, segons denuncien, no només una càrrega extra en l’organització sinó, també, la inviabilitat econòmica i de format d’alguns d’ells.

El manifest el signen el Ball de Diables de Vilafranca, el Ball de Pastorets de Vilafranca, La Gueralda, La Barraca, el GEP, l’AEiG La Canadenca, l’AEiG Pere II i Santa M. de Foix, el MIV, l’ACAV, Màrtirs Street, la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca, Kingston Hits the Town i RAR. Totes aquestes entitats assenyalen que hi ha tres esculls principals que l’Ajuntament els posa i tenen a veure amb l’espai, els horaris i el Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives.

“Fa uns anys que a les entitats ens traslladen a la Zona Esportiva, una zona poc segura, allunyada, fosca, amb pocs serveis i desvinculada de la vida quotidiana, representativa i socioeconòmica dels barris”, s’indica en el manifest. Des de l’administració local l’argument que s’esgrimeix és que cal vetllar pel descans dels veïns i veïnes, mentre que les entitats proposen, com a solució, diversificar els actes per diferents barris i espais. Encara pel que fa als emplaçaments, denuncien també la manca d’equipaments per celebrar actes en recintes tancats. “És cert que a Vilafranca tenim el teatre Cal Bolet, l’Espai Jove la Nau i l’auditori municipal Maria Rosa Juncosa com a equipaments referencials de l’àmbit cultural. Aquests, però, tenen diferents limitacions o incompatibilitats amb els actes que desenvolupem les entitats i col·lectius en l’àmbit d’oci festiu”, diuen. En aquest sentit, i aprofitant l’ocasió, en el manifest es denuncia la manca d’espais d’oci nocturn alternatiu a Vilafranca “en moltes ocasions provocades per les nombroses pressions policial i actuacions arbitràries que han fet reduir la quantitat i varietat d’oferta”.

Els horaris d’acabament dels actes és una de les altres problemàtiques que es denuncien al manifest. “En algunes ocasions ens hem trobat amb una arbitrarietat no justificada que fa que els actes no puguin ser rendibles per la continuïtat dels projectes. No trobem lògic que es donin permisos fins a la 1 de la matinada, fent totalment inviable aquests actes que s’organitzen de manera autogestionada” assenyalen. És per això que reclamen a l’Ajuntament que l’horari de finalització “sigui coherent per tal de donar una alternativa a l’oci nocturn i popular”.

Finalment, la tercera trava que exposen les entitats i col·lectius signants del manifest fa referència al Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives. Aquest decret abasta diferents aspectes relacionats amb la seguretat als espais oberts en públic i el que es queixen els signants del manifest és que en els darrers mesos el consistori ha endurit l’exigència del seu compliment. “Aquest requisit, exigit sense previ avís, suposa contractar una seguretat provada que implica a les entitats una despesa extra d’entre 2.000 i 3.000 euros, segons l’aforament. És molt complicat sufragar aquesta despesa extra amb els tipus d’actes que desenvolupem les entitats, on amb prou feines es cobreixen les despeses”, diuen. A més, afegeixen que la situació econòmica de totes elles s’ha vist agreujada per la congelació de les subvencions i les seves quantitats, així com dels convenis, per la qual cosa “no podem fer front a totes les despeses obligatòries i logístiques amb totes les limitacions d’espais i horaris sense tenir la capacitat real d’afrontar-les”.

Les tretze signants del manifest reclamen a l’Ajuntament de Vilafranca voluntat política i proactiva amb el teixit associatiu i cultural de la vila perquè les entitats puguin desenvolupar les seves activitats i projectes, al mateix temps que es mostren disposades a seguir treballant i organitzant-se “per una vila inclusiva, representativa, cooperativa i participativa”. En aquest sentit, dilluns vinent tenen previst reunir-se amb alcaldia i amb cultura per fer-los arribar el seu malestar i intentar buscar solucions que puguin satisfer ambdues parts.

 

 

FER UN COMENTARI