Posaran una escultura a Marmellar amb paraules que evoquen el poble

0
214
Vista del poble abandonat de Marmellar.

El poble abandonat de Marmellar, a la Joncosa del Montmell, tindrà aviat una escultura que recollirà un centenar de paraules que evoquen el passat i la identitat de la població. Serà el punt culminant d’una acció artística que, sota el nom de “Terraplena”, ha ideat l’artista Manuel Moranta en el marc del projecte “Pobles mudats” de la Diputació de Tarragona, presentat aquest dimarts.

“Pobles mudats” neix amb l’objectiu de fomentar la reflexió sobre el despoblament i la identitat, a través d’iniciatives multidisciplinàries “que connectin agents culturals públics i privats, artistes, recursos i talent de tot el territori”, tal com ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

Després d’un any i mig de “treball, reflexió i diàleg” amb creadors de diferents disciplines artístiques de la demarcació, el resultat ha estat una trentena d’activitats culturals que es desenvoluparan entre el novembre i el febrer en diferents indrets del territori. El tret de sortida es farà el 7 de novembre al pati de la Diputació, on es presentarà el projecte “Terraplena“, que s’ha centrat en Marmellar, un dels 58 pobles abandonats de la demarcació.

“Terraplena” ha comptat amb la participació d’una trentena d’antics veïns del poble que han ajudat a fer un inventari amb 1.500 paraules sorgides d’aquest nucli. D’aquestes, se n’han acabat seleccionant cent, que són les que s’han gravat a l’escultura de Moranta, anomenada “Inventari de Marmellar”, però que també han servit de base per altres creacions de diferents artistes, que s’exposaran els pròxims mesos.

L’escultura de Moranta es col·locarà a Marmellar el pròxim 15 de febrer, en una jornada que suposarà la cloenda del projecte, i que s’ha anomenat “Retornem a Marmellar“. Aquest dia també es farà un espectacle de dansa a càrrec de la companyia de dansa La Im.perfecta, i es presentaran dues creacions més inspirades en el poble, una videocreació de Nacho Mayals i un “Rellotge de sabors” del pastisser Oriol Rossell.

Tal com expliquen els seus impulsors, l’acció pretén donar compte “de la relativitat dels conceptes buit i ple: el poble està buit de persones, però l’inventari demostra que està ple d’objectes, d’éssers vius, d’emocions i de conceptes que en conformen la identitat”. La iniciativa arriba després que el passat 2023 se celebrés el mil·lenari de Marmellar, un nucli de la Joncosa del Montmell que fa més de seixanta anys que està deshabitat.

 

FER UN COMENTARI