Entre els mesos de febrer i juny s’han albirat a les costes del Garraf un total de 102 exemplars de rorqual comú, la segona balena més gran del món -pot arribar als 24 metres de longitud- després de la balena blava. Així ho ha donat a conèixer l’Associació EDMAKTUB, que des del 2011 investiga la presència d’aquest cetaci a la costa del Garraf.
Després d’anys observant el seu comportament a bord d’un catamarà equipat amb instrumental científic per a la recollida de dades, la principal conclusió a què s’ha arribat és que les aigües marines del Garraf són una zona d’alimentació per als rorquals comuns i no un simple corredor migratori com s’havia apuntat inicialment. Segons l’associació, són diverses i nombroses les evidències que així ho constaten.
La permanència en una mateixa zona d’un mateix individu durant diversos dies (fins i tot setmanes) és un dels indicadors més evidents. I és que, el rorqual comú és un animal migratori, i el fet que es mantingui en una mateixa zona diversos dies confirma que s’hi està alimentant. També ho són l’abundant presència de krill, el principal aliment del rorqual comú, que es produeix a la costa del Garraf a la primavera i la fidelitat de determinats exemplars durant temporades diferents. De fet, del total d’individus catalogats des del 2011, més d’un 10% han estat tornats a veure a la mateixa zona en anys diferents.
Els moviments en cercles, els temps de respiració entre les immersions o les defecacions observades a l’aigua són altres indicadors. Les imatges aèries capturades també han permès observar que les balenes emergeixen a la superfície amb la papada inflada, un fet que confirma que pugen a la superfície a respirar després d’haver-se alimentat a major profunditat.
Des d’EDMAKTUB es treballa amb la hipòtesi que a partir del mes de febrer el rorqual comú creua l’estret de Gibraltar des de l’Atlàntic per entrar al Mediterrani, una zona on s’alimenta a la primavera abans de seguir el seu camí cap al Mar de Ligúria, on als mesos d’estiu s’hi concentra un gran volum d’exemplars també per alimentar-se.
El segon cetaci més gran del món
De nom científic Balaenoptera physalus, el rorqual comú és una balena que pot arribar fins als 24 metres de longitud, sent l’espècie de major tamany que transita regularment pel Mediterrani i el segon cetaci més gran del món després de la balena blava. També anomenada balena d’aleta, és una espècie protegida i en perill d’extinció que habita en les zones pelàgiques, és a dir a mar obert però a poca profunditat, i de forma esporàdica, també en zones costaneres d’aigües tèbies o fredes.
La seva distribució geogràfica és global i compren els oceans Àrtic i Atlàntic i el mar Mediterrani. Realitza migracions estacionals per alimentar-se i reproduir-se. El seu buf pot observar-se des de molt lluny, ja que és alt i vertical.