1. El Projecte Rorqual 2022

Foto: Edmaktub.

El Projecte Rorqual de l’Associació Edmaktub es troba ja a l’equador de la temporada i les dades que s’han recollit fins al moment avancen que serà una campanya “extraordinària”. En total, més de seixanta albiraments i trenta-dos rorquals identificats, unes xifres que han trencat amb totes les previsions de l’equip.

“La situació de sequera que hi havia el mes de març ens feia pensar que seria una temporada sense balenes, però finalment les pluges van arribar i això ha donat lloc que les condicions de la cadena tròfica siguin bones”, explica Eduard Degollada, president de l’Edmaktub. Encara és aviat per extreure conclusions, però aquest fet torna a posar de manifest la hipòtesi principal del projecte: les balenes venen al Garraf durant la primavera per alimentar-se.

Tecnologia per detectar balenes

Aquesta temporada, l’entitat també ha apostat per instal·lar dues noves tecnologies que els ajudarà a obtenir més informació sobre el rorqual comú. Una d’aquestes tecnologies és el Time Zero, un software que facilita dades modelitzades sobre les rutes marines, condicions climatològiques i l’oceanografia de l’àrea d’estudi, és a dir, moviments de les aigües, temperatures de l’aigua del mar, corrents… “Això ens ajudarà a situar les balenes al mapa i conèixer els factors oceanogràfics que afecten la seva presència”, diu Degollada.

Però sens dubte una de les novetats més destacades és la instal·lació a bord d’una càmera tèrmica. Aquesta tecnologia detecta els canvis d’energia i de temperatura, de manera que, en una superfície homogènia com és el mar, les balenes es poden detectar a llargues distàncies, evitant així possibles col·lisions. “El nostre objectiu és que aquesta tecnologia sigui una solució real per evitar les col·lisions que es produeixen entre cetacis i grans bucs de mercaderies, la principal causa de mort del rorqual comú”, expliquen.

L’Edmaktub ha instal·lat una càmera tèrmica que els ajudarà a detectar els cetacis. // LA FURA.

Ara l’associació està testejant aquesta eina i, si acaben demostrant que és efectiva per a la conservació de les balenes, reclamaran que sigui una exigència d’instal·lació a les embarcacions. “La probabilitat de balenes mortes a causa de la interacció amb grans bucs és molt més gran del que estem dient”, alerten des de l’Edmaktub. Per aquest motiu, l’associació va més enllà d’aquesta tasca científica i d’investigació i des de fa molts anys aposten per divulgar i transmetre a la ciutadania tot allò que veuen al mar.

2. Una vida dedicada al mar i als cetacis

L’Eduard Degollada, president de l’Edmaktub, té un vincle amb el mar des de petit, quan el seu pare l’hi duia a fer apnees, i quan més endavant va conèixer la vela lleugera. Llicenciat en Veterinària, va ser a partir de la seva tesi doctoral, que girava al voltant de l’anatomia dels dofins, que va reforçar el seu lligam amb el mar i la investigació dels cetacis, creant l’associació Edmaktub l’any 2000.

Avui viu a la mateixa embarcació des d’on segueix els rorquals cada primavera, i denuncia una profunda decepció amb la poca consciència mediambiental i la pràcticament nul·la implicació de l’administració en relació amb la cura dels animals marins salvatges: “El Projecte Rorqual es manté gràcies al fet que l’associació té l’embarcació, de manera que no necessita un lloguer, a un conveni amb Ports de la Generalitat i Club Nàutic per cobrir l’amarrament i al fet que l’equip està format per voluntaris que dediquen entre 4 i 5 mesos complets a la causa. A més, altres entitats ens aporten material, com l’Institut de Ciències del Mar, un institut d’Holanda que ens analitza les mostres de genètica de franc, un centre italià que ens fa les hormones, un col·laborador que col·loca marques satel·litals, i tantes altres entitats. Però no tenim finançament, i l’Administració no ens dona suport. Hi ha molts diners europeus destinats a Medi Ambient que es reparteixen d’acord a una proposta de fa anys i que avui no tenen ni cap ni peus: no es tenen en compte les necessitats actuals i és desesperant que, després de tants anys, es vegi que no hi ha implicació ni conscienciació mediambiental a nivell polític, i que les empreses aposten per activitats esportives abans que per projectes d’investigació i cura del medi”.

Les investigacions de l’Edmaktub també aguanten gràcies a les persones que, a canvi d’una aportació econòmica, s’embarquen amb l’equip i naveguen a buscar balenes. És una manera de fomentar el coneixement d’aquest animal que tenim a les nostres costes, i de sensibilitzar la ciutadania sobre una realitat que, encara que sigui al mar, no ens queda gens lluny.

FER UN COMENTARI