El passat divendres 8 de març tots els municipis del Penedès i el Garraf van celebrar el Dia Internacional de la Dona i molts d’ells van reivindicar, també, la Vaga General Feminista. Durant el migdia milers de persones van participar a les concentracions, manifestacions i marxes que reivindicaven la igualtat de drets, vides dignes i l’eradicació del sistema patriarcal i el masclisme.

A Vilanova i la Geltrú més d’un miler de persones (o més de 3.000 segons altres fonts) van participar en una marxa que incloïa punts d’aturada on es realitzaven accions reivindicatives. El recorregut, que tenia una durada de dues hores i es distribuïa en tres blocs (un bloc no mixt al capdavant, un bloc LGTBI+ al mig i un bloc mixt al final), va permetre que diferents col·lectius duguessin a terme reivindicacions davant d’edificis com els jutjats, la policia, l’Església de la plaça de les Neus, les escoles, Inditex o bancs i caixes; per tal de visibilitzar les discriminacions que reben les dones des d’aquests diferents àmbits. Finalment, a la plaça de la vila es va llegir un manifest unitari.

Més d’un miler de persones es va manifestar pels carrers de Vilanova. // FOTO: Bullanga Feminista

Rua de Carnaval en dia de vaga

A Vilafranca la plaça de la Vila es va ocupar des de primera hora del matí, on diversos col·lectius, famílies i persones individuals van dur a terme una acció per visibilitzar les discriminacions rebudes en àmbits escolars i laborals. Desenes d’homes es van organitzar per cobrir les necessitats de cures tant per a infants com d’intendència i àpats, facilitant la presència de les dones a plaça. L’evolució de la vaga feminista a la capital de l’Alt Penedès va desembocar en una crítica a l’Ajuntament vilafranquí, que malgrat haver aprovat una moció de suport a la vaga no va modificar la data de realització de la rua de Carnaval i va permetre que aquesta es celebrés en plena jornada reivindicativa.

Per aquest motiu, una cinquantena de persones van fer una seguda impedint que la rua comencés a l’hora prevista. Després d’uns tres quarts d’hora van decidir retirar-se per permetre el pas a la rua però van insistir en la importància d’implicar públic i balladors en aquesta vaga per “aconseguir més incidència i fer reaccionar l’Ajuntament davant properes situacions similars”.

A Vilafranca, dones i nenes van compartir experiències de discrminació en uns cartrons a la plaça de la Vila. // FOTO: La Ruda

D’altra banda, localitats com Sant Sadurní d’Anoia van suspendre les activitats institucionals per donar suport a la vaga i des de municipis com Mediona es van organitzar autocars per poder assistir a la manifestació multitudinària de Barcelona. Aquesta setmana encara es desenvolupen arreu xerrades, tallers i actes lúdics per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

FER UN COMENTARI