Una cinquantena de treballadors i extreballadors de la paperera Guarro Casas s’han concentrat aquest dimecres a primera hora del matí per denunciar el tancament de la darrera màquina de producció de paper de la companyia, absorbida l’any 2022 per la multinacional italiana Fedrigoni. Una decisió que comporta que la fàbrica paperera establerta al municipi gelidenc des de 1698, deixi de produir paper després de més de 300 anys d’història, per traslladar la seva activitat a Itàlia.

La mobilització ha iniciat a la plaça de la Vila i els manifestants han baixat fins a l’entrada de la fàbrica per llegir un manifest on han assegurat que no veuen futur a la seu gelidenca sense la màquina de paper, malgrat que vulguin potenciar la secció de recobriments i acabats. “No sabem quant de temps pot trigar, però no volen que aquesta fàbrica estigui activa”, lamenta una treballadora. “Creiem que s’ho acabaran emportant tot cap a Itàlia. Ara ens han aturat la màquina de paper i després continuaran pels processos que porten a fer els acabats, com els papers de luxe o dels passaports, que només es fan a tres papereres del món”, explica.

Una cinquantena de treballadors s’han manifestat aquest dimecres al matí per reivindicar la tradició paperera de Guarro Casas. Foto: La Fura

Als vint treballadors afectats pel tancament de la màquina, els han garantit una recol·locació dins la companyia, però amb canvis en les condicions econòmiques. Segons el comitè d’empresa, les negociacions amb la direcció “no els han portat a bon port”, per aquest motiu han convocat una assemblea per explicar-los els acords i que els treballadors hi diguin la seva. “A banda de perdre dos plusos, pel fet de deixar de fabricar paper, no podrem estar subjectes al conveni de pasta, paper i cartró, i ens passaran al conveni d’arts gràfiques que és més baix”, manifesten. Per aquest motiu, no descarten noves mobilitzacions.

Guarro Casas ha estat una de les empreses més importants del municipi, arribant a ser més de 400 treballadors, però actualment no arriben als 115. “Tothom de Gelida ha tingut, i potser encara hi té, algun familiar que hi treballa”, ha evidenciat una treballadora.

FER UN COMENTARI