La planificació per delimitar les zones on es poden posar parcs solars a Sant Jaume dels Domenys està generant un rebombori important al municipi. Aquest passat juliol, l’equip de govern format per Convergents i Endavant va presentar un estudi de modificació de les normes subsidiàries en el qual s’assenyalaven les zones aptes per albergar parcs fotovoltaics.
En aquella reunió, bona part dels veïns i de les entitats presents van mostrar la seva oposició a un planejament que, segons l’Associació Domenys Dempeus, permet “la instal·lació indiscriminada de parcs solars en una extensió de 104 hectàrees, amb justificacions dubtoses sobre l’impacte ambiental i paisatgístic”. El rebuig generat en aquella reunió va portar a l’equip de govern a anunciar una revisió de la proposta.
Aquesta mateixa setmana, l’Ajuntament de Sant Jaume ha anunciat en un comunicat que s’ha encarregat una modificació de les normes subsidiàries “reduint les zones aptes” per posar plaques solars i “ampliant el radi de les zones habitades”. Expliquen que han demanat aquesta nova versió “per tal de poder tenir les dues opcions i decidir amb més exactitud sobre el tema”.
Recollida de signatures
Però des de les entitats i associacions que s’oposen a la proposta asseguren que l’equip de govern manté “una actitud opaca” sobre aquest assumpte, i han decidit impulsar una mobilització ciutadana sota el nom de No volem viure dins d’un parc solar!. La iniciativa agrupa associacions com Domenys Dempeus, el GEPEC o Cellers Domenys, amb la intenció de mostrar “el compromís de la població per defensar el que és seu i assegurar que les decisions que es prenguin responguin als interessos col·lectius”.
D’aquesta manera han iniciat diverses accions com ara una penjada de pancartes al municipi o una recollida de signatures. També forma part del moviment el principal partit de l’oposició, ERC de Sant Jaume, que creu que la reserva de 104 hectàrees és “excessiva” i està “molt a prop de nuclis urbans com els de Lletger o Cornudella”, segons el regidor Xavier Urgell.
“No veiem els beneficis d’un projecte que serviria per donar energia bàsicament a les empreses, mentre l’Ajuntament continua tenint bloquejada la comunitat energètica local”, afegeix el republicà. Per ERC, el consistori hauria d’aturar completament aquesta proposta “i plantejar una alternativa”, destacant que, tot i haver encarregat una segona versió de l’estudi, “en cap moment han descartat la primera”.
Des de l’equip de govern afirmen, per la seva banda, que treballen per tenir “un municipi protegit contra grans parcs solars” i per “ordenar i preservar” de la millor manera el territori, “sempre des del rigor i explicant la veritat de les coses”. Acaben afirmant que ells tampoc volen viure “dins d’un parc solar”, raó per la qual han demanat aquesta modificació.