Els dos grups de govern, PDeCAT i ERC, amb majoria al plenari, van desestimar dimecres la moció de la CUP per impulsar un procés participatiu sobre Can Guineu, un edifici catalogat pel qual el govern ha signat un preacord de compravenda amb l’actual propietat (Freixenet, Codorniu i Juvé i Camps) per valor de 300.000 euros. La proposta, concretament, suggeria donar veu a la ciutadania perquè aquesta decidís si vol o no adquirir la casa pairal i, en cas afirmatiu, quin ús se li ha de donar.
El govern havia mostrat la seva voluntat de donar llum verda a la proposta si s’acceptava fer una consulta sobre l’adquisició de l’edifici en un termini màxim de sis mesos, període durant el qual els actuals propietaris s’han compromès a mantenir l’oferta, i si, per altra banda, també s’acceptava posposar en una segona fase el debat sobre els futurs usos que haurà de tenir. La CUP, però, va considerar que fragmentar el procés desvirtuava el debat i que no es podia separar la decisió de la compra del posicionament sobre què es vol fer a Can Guineu. “Segmentar el debat ens fa dubtar de les intencions reals que persegueix el govern”, va denunciar Jordi Pujol, que va insistir en el fet “que no podem fer una consulta sense tenir tota la informació sobre la taula”.
La moció només va rebre el suport d’ICV que, tot i considerar que Sant Sadurní té ara mateix altres prioritats, va manifestar que “mai ens oposarem a un procés participatiu”. Tot i mostrat també el seu suport a processos que donen veu a la ciutadania, tant PP com PSC van optar per l’abstenció. El portaveu popular, Carles Jiménez, va exposar que “no té sentit realitzar una consulta sense que aquesta estigui acompanyada d’un model de poble que actualment no existeix”.
La socialista Susanna Mérida es va oposar a “fer inversions a pedaços sense plantejar de forma global què necessita Sant Sadurní”. Va advertir que la rehabilitació de Can Guineu, que va xifrar en 5 milions d’euros, impossibilitarà altres inversions necessàries i va tornar a defensar l’aposta del PSC per impulsar un procés participatiu a través del qual es decideixi de forma global un Pla d’Equipaments pel municipi.
Adquisició o cessió
El debat de Can Guineu es produeix en plena polèmica sobre la seva possible adquisició. Mentre el govern assegura que es tracta d’una oportunitat històrica perquè l’edifici passi a ser municipal, hi ha veus contràries que n’exigeixen una cessió gratuïta donat l’estat d’abandonament en què es troba l’immoble. Així ho van manifestar fa uns dies, a través d’un comunicat conjunt, els tres exalcaldes Marcel Gabarró, Carles Querol i Joan Amat, que consideren injust que l’Ajuntament i, en conseqüència la ciutadania, hagi d’assumir una important i costosa rehabilitació degut a la inacció dels actuals propietaris que, en tres dècades no hi han dut a terme cap intervenció.