Neix DesNORMALitza’t, un cicle de debats al voltant de la cultura i l’economia social a Vilanova

0
787
Berta Belaskoain i Laura Rafecas a Cal Trajo presentant el cicle Desnormalitza't.
D'esquerra a dreta, Berta Belaskoain, sòcia de Cal Trajo, i Laura Rafecas, responsable de Coopsetània

Ahir a la tarda Cal Trajo, a Vilanova i la Geltrú, va acollir la presentació de DesNORMALitza’t, un nou cicle de debat i reflexió al voltant d’una manera diferent de pensar, fer i impulsar la cultura. Es tracta de quatre sessions que tindran lloc entre l’11 i el 20 de juny al Jardí del Museu Víctor Balaguer i a Cal Trajo i que tenen per objectiu obrir un procés de reflexió al voltant de què és la normalitat i, més específicament, posar de relleu que existeix una cultura que defuig de la lògica del benefici i que es basa en principis de l’economia social i solidària com la igualtat, la sostenibilitat i la transformació social.

El cicle, organitzat per la cooperativa Cal Trajo (que gestiona el bar i l’espai gastronòmic de l’entitat Can Pistraus) i Coopsetània (l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf), s’estructura en quatre sessions els dies 11, 15, 17 i 20 de juny per tal d’abordar com des de l’economia social es dona resposta als reptes que s’obren en l’àmbit cultural i visibilitzar l’existència d’una altra manera de fer cultura. Segons els seus organitzadors, es tracta d’una iniciativa pionera al territori i que neix amb l’objectiu d’esdevenir una cita anual de debat i reflexió.

Quatre sessions
Els jardins del Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, acolliran la primera de les sessions, que amb el títol “La normalitat no existeix” té per objectiu debatre al voltant del concepte normalitat, i respondre a qüestions com què s’entén per normalitat? És desitjable retornar a la normalitat anterior a la pandèmia? Es visibilitzen prou les formes de vida que trenquen amb la norma? Per abordar-les es comptarà amb la participació de l’activista trans i feminista Teo Pardo, amb l’autor Eloy Fernández i amb la professora universitària i membre del col·lectiu feminista Fridas, Iolanda Tortajada.

La segona sessió tindrà lloc el dimarts 15 de juny al bar Cal Trajo de Vilanova i sota el títol “Els festivals. D’autogestió cultural a autoocupació col·lectiva” hi participaran Violeta Palazón, del festival Esperanzah!, Àlex Pujol, membre de Txarango, Carles Tenesa, de propaganda pel Fet i Ramon Vagué de l’SMAC.  Tots ells donaran resposta a qüestions com: Què és la cultura? Com la vivim? Quins espais identifiquem? És sostenible com l’hem entès fins ara? Ha d’existir un canvi de format? Hem de posar consciència a la cultura que consumim?

El dijous, 17 de juny a les set de la tarda a Cal Trajo se celebrarà la tercera sessió, que porta per títol “El que passa darrere els escenaris no és normal” per debatre sobre la bretxa de gènere que existeix sobre i darrere dels escenaris i en la manera com s’aplica la perspectiva de gènere en projectes culturals de l’economia social i solidària. Per fer-ho es visionarà el documental Les Resilients, dirigit per Cristina Madrid. En acabar, la mateixa directora, juntament amb l’actriu i cantant Yolanda Sey, del grup Sey Sisters i l’actriu Júlia Barceló abordaran totes les qüestions plantejades.

El tancament del cicle DesNORMALitza’t el posarà el projecte Les Contrabandistes, el diumenge 20 de juny a les dotze del migdia a Cal Trajo. Amb el títol “No hi ha excuses!” el que es pretén és debatre sobre la manera com dignificar la cultura sense caure en el model hegemònic. Per fer-ho, es presentarà el projecte Les Contrabandistes, una cooperativa de serveis que uneix cooperatives elaboradores de cervesa artesana amb l’objectiu de servir de cervesa i infraestructura a festivals i esdeveniments culturals i socials. I per tancar el cicle es farà un tast de cervesa La Tribu, de Les Contrabandistes.

Totes les sessions del DesNORMALitza’t se celebraran de manera presencial i per assistir-hi cal inscriure’s a través de la web www.coopsetania.cat/desnormalitzat

 

FER UN COMENTARI