El 8 de novembre s’enceta un nou cicle de conferències que té per objectiu difondre la documentació patrimonial de Vilafranca del Penedès i comarca, així com les investigacions que es fan al seu voltant. Amb el títol “Patrimonis de paper”, el cicle està impulsat conjuntament per la Biblioteca Torras i Bages, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i el Centre de Documentació del Vinseum. Entre el 8 i el 18 de novembre aquests tres equipaments culturals acolliran un total de sis xerrades relacionades amb algun aspecte al voltant del patrimoni de suport paper que tenen als seus fons.
D’aquesta manera, a la Biblioteca Torras i Bages el 8 de novembre l’historiador Daniel Sancho oferirà la xerrada “Papers, pedres i memòries: el patrimoni” i el dia 15 serà el també historiador Josep Maria Feliu el que parlarà sobre llegat arquitectònic amb la conferència “Cases històriques de Vilafranca del Penedès”. L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès ha volgut donar veu als usuaris que gairebé a diari trepitgen l’espai, per això el dia 10 de novembre el medievalista Josep Bosch Planas farà la xerrada “Evolució urbanística del nucli antic de Vilafranca (s.XV-XIX)”, mentre que el dia 17 serà l’arxiver quintinenc Xavier Argemí Salat el que s’encarregarà de divulgar “L’extraordinària vida de Felip Bauçà Canyas (1764-1834. Un científic de la il·lustració amb arrels al Penedès”.
Per altra banda, el dia 11 de novembre coincidint amb l’aniversari de la mort del Rei Pere, a l’Auditori del Vinseum s’hi presentarà el llibre “Les drassanes del Rei”; en l’acte hi participarà l’autor, Miquel Fañanas, i el doctor en història Roger Benito. El segon esdeveniment que acollirà el Vinseum es farà el dia 18 i serà al Centre de Documentació del museu, allà Jordina Escala i Carmina Admella, ambdues treballadores del museu, explicaran com es conserva i documenta el fons de 150.000 etiquetes que recentment ha arribat al Vinseum.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha destacat el treball conjunt de la Biblioteca, l’Arxiu Comarcal i el Vinseum per tirar endavant “aquesta iniciativa inèdita” i ha recordat que per assistir a les sis activitats cal fer reserva prèvia.
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès compta amb 5.040 metres de documentació i 170.000 fotos, mentre que el Centre de Documentació del Vinseum té 14.000 documents (sense comptar les 150.000 etiquetes que s’estan catalogant) i la biblioteca compta amb 40.000 volums.