Coopsetània i el servei de Joventut de Vilafranca impulsen “JOvESS: Fem Economia Social”, un cicle que té per objectiu donar a conèixer l’Economia Social i Solidària (ESS) entre els joves, sensibilitzar-los sobre l’existència d’una economia transformadora i sostenible centrada en el bé comú i en la persona, enxarxar-los i promoure la creació de projectes d’ESS. Per aconseguir-ho, el cicle planteja quatre activitats de març a juliol, totes elles a L’Espai Jove La Nau. En elles s’abordarà l’economia social des de diferents perspectives i serviran alhora per presentar diferents projectes cooperatius del territori.
Des de Coopsetània expliquen que el cicle arriba davant una realitat punyent: la precarització està present en totes les facetes del nostre dia a dia i afecta especialment a les joves. Ocupació efímera, sous precaris, lloguers desproporcionats, pobresa energètica, increment dels productes de consum bàsic, augment de problemes de salut mental, etc. “Constatem i patim diàriament les conseqüències d’un sistema capitalista acèrrim, d’aquí la necessitat de donar a conèixer una altra manera de produir, consumir, viure i relacionar-nos més justa, sostenible, compromesa i centrada en el benestar de la persona i la comunitat”, indicava Marina Montiel, membre de l’equip tècnic de l’ateneu cooperatiu.
Contra la precarietat
Tal com s’indica des de Coopsetània, en un moment en què les joves estan buscant alternatives per autoocupar-se en condicions precàries, cal aconseguir fer valdre el talent i la tasca que aquests duen a terme aconseguint que aquests llocs de feina s’emmarquin en unes condicions laborals dignes. “Cal donar a conèixer altres formes d’autoocupació, dins de projectes que puguin ser sostenibles ambientalment, personal i social”, expliquen. Justament, la primera de les activitats del cilce JOvESS va en aquesta direcció. Tindrà lloc el 4 de març al matí i estarà especialment adreçada a la xarxa de joves creadors de La Nau Espai de Creació. Serà una formació que tindrà per objectiu facilitar l’enxarxament i la creació de cooperatives entre les diferents creadores. En ella es presentaran els principis que singularitzen l’economia social i solidària, l’assessoria Facto parlarà de com fer un pla de viabilitat i de gestió econòmica. I l’estudi de disseny gràfic Bildi explicaran com comunicar i difondre un projecte. En la segona activitat es canviarà totalment de registre, serà el 28 d’abril, A l’espai de La Nau es realitzarà una jornada per jugar a jocs de taula i trobar-se per a compartir una estona amb diferents propostes lúdiques i d’entreteniment. A la vegada, prendrà cert protagonisme el Punt d’Informació de l’ESS que es troba al mateix espai, hi haurà professionals de Coopsetània que podran resoldre dubtes i/o orientar a qui ho requereixi.
La tercera activitat es farà el 15 de juny i anirà a càrrec d’Eixarcolant, una cooperativa de Jorba (Anoia) que es dedica a recuperar espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals per fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments sostenible, ètic i just. Eixarcolant guiarà una sortida per identificar plantes silvestres i oferirà un taller de cuina amb les plantes recol·lectades.
La darrera activitat tindrà lloc el 12 de juliol i consistirà en un concert i un tast de vins. El concert el protagonitzarà Camerata Penedès, orquestra cooperativa resident a l’auditori Maria Rosa Junyent de Vilafranca, una formació que empra la música com a eina de transformació social. El concert s’emmarcarà alhora dins el cicle Escenes Fresques de La Nau i clourà amb un tast de vins.
La imatge del JOvESS sintetitza el concepte joventut i economia social i a banda de les activitats que es programen en aquesta ocasió neix amb la voluntat d’esdevenir una marca que pugui agrupar totes les activitats que s’organitzin conjuntament des de La Nau i Coopsetània. De fet, aquests dos dispositius col·laboren des del 2021 en la sensibilització i promoció del cooperativisme i l’ESS entre el jovent. Es coordinen a través del programa PIDCES per oferir formacions a instituts i al mateix temps l’Espai Jove La Nau és punt d’informació i atenció sobre ESS a Vilafranca amb la voluntat de descentralitzar l’ateneu cooperatiu al territori i divulgar l’Economia Social més enllà de la seu de l’Ateneu. El regidor de Joventut, Miquel Medialdea ressaltava la importància del cicle i d’estrènyer la relació amb Coopsetània per tal “d’acostar el model cooperatiu als joves com una alternativa més a l’hora de fer una empresa. Hi han exemples de cooperatives exitoses, grans i petites, algunes s’exposaran en aquest cicle”.
Coopsetània és l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Anoia i Garraf. És un dispositiu públic impulsat per diverses cooperatives del territori i finançat pel Programa d’Economia Social i Solidària de la Generalitat que té per objectiu promoure l’economia social i solidària arreu de la vegueria Penedès. És present a les quatre comarques a través de diferents punts d’informació (la Nau és un d’ells) i desplega la seva activitat al voltant de sis grans serveis: mapatge i diagnosi, divulgació i sensibilització, formació, acompanyament, facilitació a la intercooperació, articulació de diversos punts d’informació de l’ESS. A Catalunya hi ha catorze ateneus cooperatius i junts configuren la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC).
Inscripció gratuïta
Totes les activitats són gratuïtes, però per la del dia 11 de març i la del 15 de juny cal inscripció prèvia a través de la web joventut.vilafranca.cat