Neix la FiraBEC, la primera fira de benestar emocional i comunitari jove de Vilanova

0
796
L'Ajuntament de Vilanova ha presentat la FiraBEC a l'Escola d'Art i Disseny aquest migdia. // LA FURA

La fira vol dotar d’eines i recursos als més joves per ajudar-los a millorar la seva salut mental i emocional

Ansietat, soledat, manca de comunicació i pèrdues i dols que no s’han processat correctament. Aquestes són algunes de les problemàtiques que ha posat en relleu la pandèmia de la Covid-19 i el confinament i que han tingut greus efectes en el benestar emocional i la salut mental de les persones i, en concret, dels més joves. Davant d’aquest situació d’incertesa i desconfiança i per fer front a totes aquestes qüestions derivades de la pandèmia, neix FiraBEC, la fira de benestar emocional i comunitari jove de Vilanova i la Geltrú.

La primera edició de la fira se celebrarà el 27 d’octubre al Parc de Baix-a-mar. Durant el matí hi haurà tallers i activitats per a l’alumnat dels instituts de la ciutat i, a la tarda, la fira estarà oberta a tota la ciutadania, especialment als joves i a les seves famílies, per donar a conéixer tots els recursos i serveis que tenen a l’abast per millorar el seu benestar emocional. “La darrera enquesta de salut que vam fer als alumnes de 4rt d’ESO alertava de la necessitat d’incidir i actuar de forma comunitària”, ha explicat el regidor de Salut, Oriol Huguet. En aquest sentit, l’objectiu de la fira és que els joves s’empoderin i interactuin amb espais comunitaris de la ciutat “perquè la salut mental també és comunitat”.

Abans d’anar a la fira, però, els alumnes de diversos centres educatius de la ciutat (l’institut Lluch i Rafecas, Manuel de Cabanyes, l’institut Baix-a-mar, el CIM, el Col·legi de Santa Teresa de Jesús i el Col·legi Divina Providència) han dut a terme un seguit de formacions i tallers de debat i reflexió sobre el benestar emocional. Un concepte que, segons la referent de benestar comunitari del CAP Jaume I, Elia Orts, moltes vegades és difícil d’entendre: “El benestar emocional no és estar feliç sempre; és tenir les eines i recursos interpersonals per afrontar les dificultats del dia a dia i gaudir d’allò que ens fa feliç”.

Carla Mondejar és alumna de l’Escola d’Art i Disseny de Vilanova i admet que la pandèmia ha fet saltar pels aires la seva vida: “La Covid ens ha obligat a aprendre a relacionar-nos novament”. Mondejar, que diu veure’s afectada per l’impacte del confinament, també veu útil que se’ls ofereixi eines i recursos “després d’un canvi de vida tan dràstic”.

La voluntat de l’Ajuntament és que la FiraBEC, que està subvencionada per la Diputació de Barcelona, es pugui repetir cada any.

El 27 d’octubre, vaga d’estudiants 

La celebració de la fira coincidirà amb la vaga general que el Sindicat d’Estudiants ha convocat en defensa de la salut mental, una aturada que anirà acompanya de diverses mobilitzacions a Catalunya i arreu de l’Estat. Tot i la vaga d’estudiants, el regidor de Salut ha assegurat que “tirarem la fira endavant perquè creiem que és important que sigui present en un moment que s’està defensant un augment dràstic dels recursos en salut mental”.

FER UN COMENTARI