El proper 11 de novembre tindrà lloc la primera edició de l’espectacle Vins negres del Penedès, una iniciativa que neix amb l’objectiu de promocionar els vins negres que s’elaboren al territori. “Volem defugir del tòpic que el Penedès som una terra només de blancs i reivindicar la qualitat dels negres, que en els darrers anys han merescut reconeixements en diversos certàmens nacionals i internacionals i s’han fet un lloc en les cartes dels millors restaurants d’arreu del món”, ha explicat Olga Guash, propietària del restaurant El Gat Blau i organitzadora de la iniciativa.
L’acte, que tindrà lloc al Palau Baltà, comptarà amb la participació de 13 cellers, cadascun dels quals presentarà els seus vins més top. El públic podrà gaudir d’una vintena de referències, entre monovarietals, microvinificacions i cupatges, de les diverses varietats que es cultiven al territori (cabernet, syrah, sumoll, merlot, cabernet, samsó…). Elaboracions, totes elles, ben diferents però amb un denominador comú: la qualitat.
Per acompanyar el tast, es podran degustar formatges de Xerigots i propostes culinàries del restaurant El Gau Blau. A més, també es podrà gaudir d’un espectacle de dansa, creat exclusivament per a l’ocasió per la ballarina vilafranquina Sandra Ferré, que proposarà fer un recorregut vital del vi, des de la terra on arrela el cep fins a l’explosió sensorial del tast.
Un 35% són negres
Francesc Olivella, director de la DO Penedès, ha destacat que després d’anys de feina ben feta arriben els reconeixements a la gran qualitat dels vins negres del territori. Un exemple, ha dit, ha estat la recent distinció com a millor vi català que ha obtingut el Turó de les Abelles, de Finca Viladellops. A banda de la qualitat, també ha volgut recordar que un 35% dels vins que s’elaboren al territori són negres, una dada que converteix la DO Penedès en la denominació territorial que més vins negres produeix al conjunt de Catalunya.